Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ÚS svolal na 29. května jednání o církevních restitucích

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 15. května 2013 13:34
ÚS svolal na 29. května jednání o církevních restitucích

Budova Ústavního soudu v Brně
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno - Ústavní soud (ÚS) svolal první veřejné jednání o návrhu směřujícím proti církevním restitucím. Plénum zasedne 29. května za účasti politiků, kteří požadují zrušení celého zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Termín jednání soud zveřejnil na svých webových stránkách. Soudcem zpravodajem je Stanislav Balík.

Veřejné jednání soud obvykle svolává v okamžiku, kdy už má plénum za sebou několik debat o tématu na svých pravidelných zasedáních. Při veřejném jednání si soudci vyslechnou názory účastníků řízení. Soud často týž den také vyhlásí nález, stejně tak však může jednání odročit na pozdější datum.

Soud postupně dostal tři návrhy na zrušení zákona o církevních restitucích. První podala z iniciativy Věcí veřejných skupina senátorů, druhý poslanci ČSSD a třetí zákonodárci KSČM s podporou části sociálních demokratů. Druhý a třetí návrh soud formálně odmítl, bude se věcně zabývat tím prvním. Všichni stěžovatelé však jsou účastníky řízení se všemi procesními právy a s možností uplatnit své argumenty.

Církve mají podle schváleného zákona od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Zároveň stát postupně přestane hradit platy duchovních.

Opozice dohodnuté podmínky církevních restitucí kritizuje. Poslanci ČSSD před časem také požádali soud, aby zakázal vládě podepsat s církvemi smlouvy o peněžní části restitucí. Soud návrh odmítl. V daném typu řízení prý nelze podobné předběžné opatření požadovat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)