Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikánská banka spustí webové stránky a zveřejní výroční zprávu

Ze světa / juml / ČTK / 16. května 2013 17:05

Vatikán - Vatikánská banka, která je už dlouho spojována s mnoha skandály, spustí vlastní internetové stránky a bude zveřejňovat výroční zprávy. Tento krok má zvýšit transparentnost banky a zlepšit její pověst. Oznámil to nový prezident banky Ernst von Freyberg. Změny se mají uskutečnit do konce letošního roku.

Vatikánská banka, která je známá jako Istituto per le Opere Religiose (IOR), spravuje převážně peníze diecézí a církevních institucí. Časopis Forbes ji označil za nejvíce uzavřenou banku světa. Banka se nyní rozhodla najmout rovněž auditorskou firmu, která zajistí, že IOR plní mezinárodní standardy v boji proti praní špinavých peněz.

Vatikán se snaží zbavit se pověsti neprůhledného finančního centra, a to už od roku 1982. Tehdy byl na jednom mostě v Londýně nalezen pověšený Blackfriars Roberto Calvi, kvůli svému spojení s Vatikánem známý jako "boží bankéř". Calvi byl šéfem finančního ústavu Banco Ambrosiano, který byl ve své době největší italskou soukromou bankou. Kvůli podvodům ale tato banka zkrachovala. Vatikánská banka vlastnila část banky Ambrosiano, připomíná agentura Reuters.

Loni v červenci evropský výbor pro boj proti praní špinavých peněz oznámil, že vatikánská banka nesplnila všechny jeho standardy pro boj s praním špinavých peněz, daňovými úniky a finanční kriminalitou. Před několika lety žalobci v Římě také začali banku vyšetřovat kvůli podezření z praní špinavých peněz. Italská centrální banka se domnívá, že Italové v IOR ukrývají své příjmy před zdaněním.

Ve snaze zlepšit obrázek banky a změnit názor veřejnosti, že vatikánská banka je daňovým rájem, tehdejší papež Benedikt XVI. v roce 2010 vytvořil úřad pro dohled nad financemi Vatikánu. Vydal zároveň nové zákony proti boji s praním špinavých peněz a financování terorismu. Vatikán už také podepsal smlouvy o výměně finančních informací s Belgií, Španělskem, Slovinskem a USA a nyní jedná o více než 20 dalších takových dohodách.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)