Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Více než 1300 kostelů zve na noční bdění, rozjímání a kulturu

Kultura / vlu / ČTK / 21. května 2013 17:17
Více než 1300 kostelů zve na noční bdění, rozjímání a kulturu

Noc kostelů 2013
Autor: Nockostelu.cz

Praha - Více než 1300 kostelů po celém Česku, tedy zase o něco víc než loni, otevře v pátek v noci své brány a poodhalí svá tajemná zákoutí. Jedenáct církví zve v neobvyklou dobu dospělé i děti na kulturní program, bdění, rozjímání nebo debaty v sakrálních prostorách. Například v Praze a Středočeském kraji bude otevřeno nejméně 233 svatostánků. Bližší informace je možné nalézt na www.nockostelu.cz.

Noc kostelů je podle organizátorů pozváním pro každého, aby bez ostychu a zábran vstoupil do křesťanských chrámů a mohl obdivovat duchovní a umělecké bohatství. Nepůjde však jen o setkání s krásou architektury či výtvarného umění a hudby. "Noc kostelů má přiblížit křesťanství těm, kdo chtějí poznat Boha. Tak jako Bůh otvírá své srdce člověku, ať hledající naleznou otevřená srdce všech, kteří se nazývají křesťany," řekl dnes na tiskové konferenci pražský arcibiskup Dominik Duka.

"Tato akce přivádí nejen správce našich kostelů, aby otevírali kostely.... Jde o to, aby se tato akce stávala určitým mostem, branou do společností, učí obě strany jistému dialogu, odbourává předsudky, vytváří nová přátelství. To si myslím je velmi důležité," dodal kardinál Duka. V Noci kostelů má v plánu být v katedrále sv. Víta, ale chce také inkognito zavítat do dalších kostelů.

Předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml vítá, že jednotlivé křesťanské církve noc kostelů společně koordinují. V Praze akci zahájí podvečerní zvonění zvonů. Církve pro zájemce opět připravili tematické okruhy návštěv kostelů - trasu metrem, jižní okraj Prahy, cestu po pražských varhanách, královskou cestu, noční kostely na kole, jednu noc v devíti církvích nebo cestu za patronem sv. Václavem. 

Myšlenka pozvat kohokoli ve zvláštní dobu do kostela vznikla v Rakousku v roce 2005. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)