Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Gazeta Wyborcza: První přijímání, bohaté či chudé, je vždy drahé

Ze světa / vlu / ČTK/Gazeta Wyborcza / 8. června 2013 21:20
Gazeta Wyborcza: První přijímání, bohaté či chudé, je vždy drahé

První svaté přijímání
Autor: Flickr.com / Marcin Bajer / Creative Commons

Varšava - Měsíce připrav, rezervace v restauracích, výběr menu, zkoušky u krejčové. Jízda do kostela bílou limuzínou a následná hostina s dortem. K darům patří čtyřkolky, laptopy, tablety, smartphony. Řeč není o svatbách, ale o prvním svatém přijímání, ke kterému letos přichází na 300.000 žáků a žákyň druhých tříd. Velikost tohoto trhu v katolickém Polsku tamní list Gazeta Wyborcza odhadl na tři miliardy zlotých (skoro 19 miliard Kč).

Je to důležitý den nejen pro katolické rodiny, ale i pro obchodníky. Žně mají obchody s elektronikou a sportovním náčiním, kadeřnictví, cukrárny, květinářství i restaurace. Z nabídky se až točí hlava. Vyhledávač největšího aukčního portálu na dotaz ukáže skoro 400 stránek nabídky darů k prvému přijímání. Luxusní dárky jsou ale poměrně novým jevem. Dříve mívaly slavnosti mnohem skromnější podobu.

"V současnosti jsou dary neodmyslitelnou součástí obřadu, ale vždy tomu tak nebylo. Zvyk obdarovat děti se rozšířil až po válce, dříve se dávaly jen obrázky svatých, růženec a katechismus," říká Hanna Lopatyńská z národopisného muzea v Toruni.

Bez ohledu na to, jak silně věříme, určitě si dárek z prvního přijímání pamatujeme. Ať to byly hodinky, zlatý řetízek či kolo, nepochybně šlo o cosi výjimečného a neobyčejného. Časy se ale změnily a to, co dříve bývalo nedostupné, zevšednělo. Změnily se i dary - ty nejdražší tradičně kupují kmotři a kmotry.

Děti dostávají dary v hodnotě stovek zlotých

Už roky žebříčku dárků vévodí kolo. Nejlevnější stojí pár stovek zlotých, ale může stát i pár tisícovek. Za ty jsou k mání i čtyřkolky. Nejedno dítě obšťastní také elektronické hračky; už pár let jsou touto dobou obchody s elektronikou ve stavu obležení. Letos jsou v módě hrací konzole s cenou okolo 1500 zlotých (asi 9300 Kč). "Nechtějí nejlevnější modely, vždyť plní dětský sen," říká o klientech prodavač. Originální dárek může představovat robot reagující na hlas a dotyk. Dítě si jej může sestavit samo, dostane-li stavebnici za 600 až 800 zlotých. Před pár lety bývaly oblíbeným dárkem malí ježkové, teď jsou v módě štěňata yorkšírských teriérů, kus za 1500 zlotých. 

Stranou nezůstávají ani obchody s devocionáliemi, tedy předměty k povznesení víry. "Máme v nabídce počítačové hry bez násilí," říká prodavačka z obchodu Sacrum. Za 50 až 90 zlotých si lze koupit "100 biblických her a zábav", "Buď Ježíšovým žákem" či "Dobrodružství se svatým Petrem". Nahrávka Nového zákona je za stovku.

Rostoucí oblibě se těší prsteny čistoty, symbolizující předmanželskou zdrženlivost a obvykle s motivem bílé lilie či srdce s křížkem. Ale jako dárek k prvému přijímání jsou kontroverzní, prý nejsou vhodné pro malé děti. Ty sice symbolice moc nerozumějí, ale zájem mají, protože prsteny nosí americké celebrity. Běžně jsou za padesátku, u klenotníka je ale cena samozřejmě vyšší. Ostatně standardním dárkem pro děvčata bývá "souprava šperků", skládající se z řetízku, prstýnku a náramku s umělými drahokamy.

Na internetových fórech sílí názor, že i druháka lze obdarovat obálkou s penězi, i když ohledně částky žádná shoda nepanuje. "Pět set zlotých (asi 3100 Kč) stačí, když se k tomu přidá veliká čokoláda, kytice a knížka," tvrdí jedna dáma. Jiní se domnívají, že peněz by mělo být více, někteří navrhují bankovní konto a spořící plán až do dospělosti.

Den dětské radosti si vyžaduje obzvláště slavnostní rámec. Do organizace oslav se kromě rodičů často zapojují i další příbuzní, dědové, tety, celé rodiny. Existují i příručky, radící, jak se vypořádat s událostí krok po kroku, včetně podrobného naplánování nákladů a sil. V podstatě by přípravy měly začít už rok před událostí. Každopádně je důležité si včas rezervovat restauraci: už na konci dubna v centru Toruně nezbývala volná místa, a to si podniky žádaly za osobu 100 zlotých.

Stejně jako na svatbě je povinný dort. Cena v cukrárnách se pohybuje mezi 40 až 70 zlotými za kilogram. U děvčat musí závažnosti chvíle odpovídat účes za zhruba 35 zlotých. Na cestu do kostela si lze najmout i bílý rolls-royce či lincoln. Za 200 zlotých na hodinu. Bar v limuzíně ale bývá pro tuto příležitost výlučně s nealkoholickými nápoji.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)