Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zchátralý kostel sv. Jana Křtitele na Jesenicku podpoří benefice

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 10. června 2013 17:17

Zlaté Hory (Jesenicko) - Na Jesenicku se znovu sejdou umělci, aby podpořili záchranu kostela svatého Jana Křtitele v Horním Údolí. Benefiční koncert, jehož výtěžek půjde na opravu této kulturní památky z konce 19. století, se uskuteční v polovině června. Odehraje se v prostorách poutního místa Panny Marie Pomocné. Zchátralý kostel se už řadu let opravuje, podle správce by se mohl zanedlouho otevřít pravidelným bohoslužbám.

"Kostel svatého Jana Křtitele byl totalitním režimem zcela zničen. Je to překrásná stavba z kamene, bylo by opravdu škoda, kdyby se to zničilo, proto se poutní místo Panny Marie Pomocné tohoto kostelíčka ujalo a spravuje jej," řekla dnes ČTK Markéta Kováčová z poutního místa. Podle duchovního správce Heřmana Gustava Rakowského je na opravu potřeba ještě asi milion korun. Správce doufá v to, že by se mohla památka pravidelně otevírat veřejnosti. "Ten kostel je nádherný, udělalo se tam hrozně moc práce. Z venku je již pěkný, je potřeba ještě opravit vnitřek. Počítám, že do roka by se mohlo vše udělat. Věřím, že tam budou pravidelné bohoslužby," řekl ČTK správce.

Do severního cípu Olomouckého kraje zamíří letos například smyčcové kvarteto Corvus Quartet, mezzosopranistka Michaela Kapustová a trombonista Kurt Neubauer. Prostorami poutního místa zazní skladby Mozarta, Bacha či Dvořáka.

Benefiční koncerty na záchranu kostela se konají od roku 2003. Ve stejném roce se začalo i s opravami památky. Za tu dobu se opravila například střecha, jsou tam nová vitrážová okna, opravil se presbytář a loni se začalo s opravou klenby kostela. Při rekonstrukci památky pomáhá i město Zlaté Hory či dárci.

Kostel svatého Jana Křtitele pochází z roku 1888 a v minulosti sloužil jako skladiště. Traduje se, že když byl stavěn, nosili dělníci kameny ze Zlatých Hor na jeho vrchol na svých zádech. Postaven je z lomového kamene a jeho vnitřní vybavení je dílem místního řezbáře a malíře Reimunda Kutzera a jeho syna. Koncem 20. století přestal kostel sloužit věřícím a byl zcela uzavřen.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)