Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Poutní stezka Cyrila a Metoděje propojí národy

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 25. června 2013 17:48
Poutní stezka Cyrila a Metoděje propojí národy

Velehrad
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Velehrad - Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje propojí národy a kromě propagace cyrilometodějské tradice má přispět k rozvoji cestovního ruchu. Ve Velehradě se dnes sešlo 40 delegátů z České republiky, Slovenska, Itálie, Řecka a Bulharska, aby prodiskutovali konkrétní kroky vedoucí k postupnému uvádění záměru do života.

Jedním z prvních by mělo být vyznačení poutní trasy z Velehradu do slovenského Šaštína, které by mělo být hotovo v příštím roce. Do budoucna se uvažuje o propojení stezky do Nitry a dále na jih Evropy. "Půjdeme cestou dílčích, nikoliv megalomanských projektů," řekl ČTK Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. Projekt ale podle něj nebude jen o vyznačení "chodníčků a pěšinek".

"Je to zejména o kultuře, šíření cyrilometodějských myšlenek a o náboženství. Cílem projektu je ale také podpora cestovního ruchu," řekla ČTK zástupkyně prefekta z řecké Soluně Jelina Makrantonakiová. Projekt počítá například i se vzděláváním mladých Evropanů a výměnnými pobyty studentů středních a vysokých škol. Zahrnuje také kulturní a vzdělávací aktivity, které by seznámily zejména mladou generaci s významem soluňských bratrů.

V jednotlivých městech ale zároveň budou vznikat i nové atrakce. "My máme například rozpracovaný záměr na vybudování velkomoravského archeoparku, který by měl být významným turistickým lákadlem," řekla vedoucí odboru kultury na radnici ve slovenské Nitře Dagmar Bojdová. Podle Urbanovského by měly být jednotlivé turistické atrakce v zemích zapojených do projektu propagovány v budoucnu společně.

Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje je sítí měst a regionů spojených s působením či odkazem slovanských věrozvěstů. V současné době Zlínský kraj, který je iniciátorem záměru, spolupracuje na jeho uskutečnění s 11 partnery včetně devíti zahraničních. "S dalšími čtyřmi zahraničními partnery o možné spolupráci jednáme," uvedl krajský radní pro kulturu, církve a cestovní ruch Ladislav Kryštof.

Záměrem hejtmanství a jeho příspěvkové organizace Centrála cestovního ruchu Východní Moravy je vytvořit stezku tak, jak Cyril a Metoděj putovali ze Soluně na Velehrad a odtud na jih. První mezinárodní konference na toto téma se ve Velehradě konala před rokem.

Zlínský kraj podporuje poutní turistiku dlouhodobě. Celková návštěvnost poutních míst v regionu převyšuje milion lidí. Polovina z toho připadá na svatý Hostýn a asi 350.000 na Velehrad.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)