Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sebevražedný atentátník zaútočil v křesťanské čtvrti Damašku

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 27. června 2013 18:45

Damašek - Sebevražedný atentátník dnes odpálil nálože na svém těle před jedním z nejvýznamnějších kostelů v Damašku. Zabil nejméně čtyři lidi, další zatím neznámý počet lidí utrpěl zranění. Oznámila to syrská státní televize.

Útok se odehrál ve čtvrti Bab aš-Šark, uvedla syrská agentura SANA. Státní televize naproti tomu označila za místo útoku sousední čtvrť Bab Túma. Exploze zazněla u kostela Panny Marie řecké ortodoxní církve a sídla charitativní organizace, citovaly televizní informaci agentury AFP a AP.

Zpravodaj AFP viděl na místě exploze těla položená na vozovce. Dva obchody byly výbuchem zčásti zdemolovány, na místo přijel vůz hasičů, vojáci a příslušníci bezpečnosti.

Zpravodajská televize Al-Ichbaríja zveřejnila záběr na tělo muže vykazující zranění. Podle jejího upřesnění šlo o "člověka, který odpálil na sobě nálože a má amputované nohy". Ukázala také lidské ostatky visící ze stromu.

K útoku u křesťanského kostela se zatím nikdo nepřihlásil. Damašek byl v minulých měsících zasažen vlnou sebevražedných útoků, které si vyžádaly mrtvé a desítky zraněných.

Libanonská televize Al-Majadín, která má v Damašku reportéry, uvedla, že terčem útoku mělo být zřejmě blízké stanoviště Národních obranných sil, polovojenských jednotek bojujících proti rebelům, kteří usilují o svržení prezidenta Bašára Asada.

Kostely v Sýrii byly už v minulosti zasaženy útoky, většinou ve městech Homs a Halab.

Křesťané jsou jednou z nejpočetnějších náboženských menšin v Sýrii, představují zhruba deset procent z 23 milionů obyvatel. Snažili se stát stranou konfliktu v zemi, ale stále výraznější islamismus opozice podle agentury AP přiměl mnohé z nich přiklonit se k režimu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)