Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Politická situace je zneklidňující a znejišťuje, řekl Duka

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 28. června 2013 15:09
Politická situace je zneklidňující a znejišťuje, řekl Duka

Biskupské heslo Dominika Duky: „V Duchu pravdy“
Autor: Christnet.cz / Vít Luštinec

Praha - Současná politická situace je nepříjemná, zneklidňující a znejišťuje jak občany, tak politiky, řekl dnes ČTK a Právu pražský arcibiskup Dominik Duka. Podle něj je třeba obnovit důvěru lidí v demokratický systém, neboť hrozí radikální a zkratkovitá jednání a polarizace společnosti. Podle Duky jsou lidé unaveni z permanentních volebních kampaní a z neustálých vládních krizí. Kardinál vyzval k morální očistě. Věří také ve vítězství síly dobra nad "intrikami a bláznivými nápady".

Současně Duka připustil, že v pohledu na situaci cítí bezradnost a úplně se v ní nevyzná. "Musím se přiznat, že jako člen této společnosti jsem trochu bezradný jak dál," prohlásil. Soudí, že skoro čtvrt století po pádu komunismu je třeba si přiznat, "že jsme chtěli být lepší, a to se nám nepovedlo", dodal.

Kardinál reagoval na situaci a vývoj poté, co odstoupil premiér Petr Nečas (ODS) kvůli aféře své blízké spolupracovnice Jany Nagyové a na to, že prezident Miloš Zeman jmenoval ekonoma Jiřího Rusnoka úřednickým premiérem, i když současná koalice nabízela vládu s většinou hlasů s možnou novou premiérkou Miroslavou Němcovou (ODS).

"Politická situace je opravdu nepříjemná. Myslím, že jsme svědky toho, že společnost je zneklidněná, nejistá. A že to neplatí jen o řadových občanech, ale že to platí i o nejvyšších patrech," uvedl.

Nakolik prezident svým krokem jmenovat úřednického premiéra vybočuje ze zavedených tradic nebo zda porušuje Ústavu, nechtěl spekulovat. Nejen od prezidenta, ale i od politických stran by podle něj lidé měli požadovat zasypání vykopaných příkopů, určení priorit v jednotlivých resortech a poté to, aby se politici na ně zaměřili, a to nehledě nalevo nebo napravo. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)