Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka předá ocenění Viktoru Preissovi a Miloši Doležalovi

Domácí zpravodajství / juml / APHA / 2. července 2013 18:20
Duka předá ocenění Viktoru Preissovi a Miloši Doležalovi

Viktor Preiss
Autor: Wikipedia.org / Petr Novák / Wikimedia Commons

Praha - Kardinál Dominik Duka předá 3. července 2013 na pražském arcibiskupství Svatovojtěšské medaile Viktoru Preissovi za jeho vynikající ztvárnění role P. Josefa Toufara ve filmu "In nomine patris" a Miloši Doležalovi za jeho knihu "Jako bychom dnes zemřít měli" pojednávající taktéž o číhošťském faráři.

Svatovojtěšská medaile, kterou pražský arcibiskup uděluje významným osobnostem za jejich neopominutelné dílo, si Viktor Preiss i Miloš Doležal převezmou při osobním setkání, které bylo domluveno kvůli tomu, že se laureáti nemohli zúčastnit předávání při příležitosti svátku sv. Víta 15. června. Tehdy Svatovojtěšskou medaili a Pamětní medaile svatých Cyrila a Metoděje převzali také další osobnosti. Mezi nimi rovněž režisér televizního filmu o P. Toufarovi "In nomine patris" Jaromír Polišenský.

Tématem nadcházejícího setkání bude bezpochyby osobnost Josefa Toufara. Proces jeho blahořečení byl Českou biskupskou konferencí schválen letos v květnu. Tímto rozhodnutím biskupů skončilo období příprav a diskusí. "Dozrál čas, aby právě v této přelomové době církev promluvila hlasem těch, kteří vydali svědectví evangeliu jak v době komunismu, tak v době nacismu," vysvětlit pro Katolický týdeník rozhodnutí biskupů tehdy kardinál Duka. Kniha o P. Toufarovi "Jako bychom dnes zemřít měli" od Miloše Doležala se loni stala Knihou roku v anketě Lidových novin.

K filmu "In nomine patris", v němž hlavní roli P. Toufara ztvárnil vynikající herec Viktor Preiss, by v brzké době měl přibýt další. Básník a publicista Miloš Doležal, který před vydáním své knihy dvacet let objížděl pamětníky, nahrával a zpracovával jejich svědectví, v současné době s Českou televizí pracuje na projektu nového filmového zpracování Toufarova životního příběhu. Vyjít má také knížka fotografa Aleše Formánka, který dokumentárně mapoval podzimní toufarovskou pouť do Zahrádky, setkání bývalých farníků Josefa Toufara i strhující vystoupení kardinála Duky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)