Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bývalí papežové Jan Pavel II. a Jan XXIII. budou svatými

Ze světa / vlu / ČTK / 5. července 2013 19:39
Bývalí papežové Jan Pavel II. a Jan XXIII. budou svatými

Papež Jan XXIII.
Autor: Wikipedia.org

Vatikán - Papež František dnes rozhodl o příští kanonizaci svých předchůdců Jana Pavla II. a Jana XXIII. Znamená to, že budou prohlášeni za svaté během ceremonie, jejíž datum ještě není určeno. Mělo by se tak ale stát ještě letos. Spekuluje se o 8. prosinci či 24. listopadu, datum nejspíše určí sám František. Oba zesnulí papežové jsou považováni za nejoblíbenější a nejvlivnější hlavy katolické církve v novodobých dějinách. Česká katolická církev rozhodnutí Vatikánu přivítala.

Charismatický Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Wojtyla, stál v čele církve od roku 1978 do své smrti v roce 2005. Za pontifikátu polského rodáka se zhroutily komunistické režimy ve východní a střední Evropě.

"Máme z toho velkou radost a je to potvrzením toho, co jsme s ním jako český národ zažili. Radujeme se z toho i proto, že tato informace přišla ve chvíli, kdy zde na Velehradě oslavujeme významné jubileum 1150 let od příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu," řekl dnes ČTK generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Jan XXIII., který byl papežem od roku 1958 do své smrti v roce 1963, svolal historický druhý vatikánský koncil, který vybavil církev pro moderní dobu.

Agentura ANSA podotkla, že nedávno byl uznán druhý zázrak potřebný pro kanonizaci Jana Pavla II. V případě Jana XXIII. nařídil František kanonizaci i bez potvrzeného druhého zázraku. Pominutí pravidla označila agentura AP za "velkou ukázku papežovy autority" i snahu Vatikánu vyvážit znepokojení ohledně rychlé přeměny Jana Pavla II. ve svatého tím, že kanonizován bude současně i papež zemřelý před půl stoletím.

Santo subito

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi potvrdil, že ke kanonizaci Jana Pavla II. byl vybrán případ zázračného, z lékařského hlediska nevysvětlitelného uzdravení Kostaričanky, kterou podle médií lékaři poslali z nemocnice domů zemřít. Vatikán se zdržel podrobností, nicméně podle španělského listu La Razon se Floribeth Moraová, trpící těžkým poškozením mozkových tepen, zázračně uzdravila díky modlitbám své rodiny k zesnulému papeži 1. května 2011, tedy v den, kdy Jan Pavel II. byl blahořečen. 

Už při pohřbu Jana Pavla II. dav volal "santo subito", tedy dožadoval se okamžitého prohlášení zesnulého za svatého, což ale nebylo možné. Nicméně proces blahořečení začal pouhých 87 dnů po úmrtí.

"Po papežově smrti v roce 1995 začal Vatikán dostávat stovky svědectví od lidí, kteří tvrdili, že se uzdravili poté, co se modlili k zesnulému papeži o pomoc," napsal polský list Gazeta Wyborcza. Preláty rozhodující o blahořečení nejvíce zaujal případ francouzské jeptišky trpící Parkinsonovou nemocí, jakou byl v závěru života postižen i zesnulý papež. Lékaři jí nedávali žádnou šanci, ale dva měsíce po papežově smrti se stal zázrak. 

Jan Pavel II. byl nejdéle sloužícím papežem minulého století, v čele církve byl bezmála 27 let. Během svého pontifikátu zbořil mnohá tabu, například vyzval křesťany k omluvě Židům a také jako historicky první hlava katolické církve navštívila synagogu a mešitu. Terčem kritiky se naopak stal kvůli neústupnosti v otázkách, jako je celibát kněží, svěcení žen či antikoncepce. Závěr pontifikátu velkého papeže poznamenaly také skandály okolo utajovaných případů zneužívání dětí kněžími či finanční aféry ve Vatikánu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)