Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Stovka lidí v Praze demonstrovala proti církevním restitucím

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red / 6. července 2013 20:43

Praha - Zhruba stovka lidí se dnes sešla na Staroměstském náměstí, aby vyslovila nesouhlas se současným stavem římskokatolické církve či schváleným zákonem o církevních restitucích. Účelem shromáždění, které pořadatelé několika hnutí svolali v den upálení Mistra Jana Husa, je také předání dopisu na Pražské arcibiskupství pro papeže Františka, aby majetek vrácený od státu nepřijal.

"Papež je nejvyšší správce veškerých majetků. Když řekne, to nebereme, to nechte českému státu, není nikoho, kdo by to zvrátil. Proto mu píšeme," řekla ČTK jedna z pořadatelek a signatářka dopisu pro papeže Lenka Procházková. Podle ní jde o jednu z posledních možností, jak restituce zastavit. Ústavní soud je totiž rozhodnutím z června ponechal v platnosti.

Nejvyšší hlava římskokatolické církve prý může odmítnout jak peníze, tak i majetky, které by se jí měly vrátit. Celkem jde o majetek za více než 134 miliard. "Je to právní zmetek. Je to zákon, který neměl být schválen a musí být nějakým způsobem zrušen," zhodnotila právní úpravu žena.

Pořadatelé se papeže rozhodli oslovit kvůli jeho názorům, že církev má být chudá a pro chudé. "My mu píšeme, jak se chovají církevní hodnostáři tady v Čechách. Církev je především kořistnická, čímž popírá odkaz Ježíše. Jí jde jenom o moc," zdůraznila Procházková.

 Dopis se stovkami podpisů má celkem tři strany a je přeložen také do španělštiny. Předat jej půjde ze Staroměstského náměstí na Hradčanské náměstí celý průvod. "Oni to pak pošlou do Vatikánu, doufám. Samozřejmě se jistíme ještě jinou cestou," uvedla spisovatelka a signatářka Charty 77. Podle ní se římskokatolická církev musí změnit, aby mohla celosvětově přežít a i nadále fungovat. "Tento papež mi zatím jeví jako reformátor a jako statečný člověk," dodala.

Lenka Procházková je dcerou kandidáta Ústředního výboru KSČ (1962-1967) a člena ideologické komise KSČ Jana Procházky, přítele presidenta Antonína Novotného, s nímž se ovšem v době Pražského jara rozešel. Procházková při posledních senátních volbách zaujala tím, že jako signatářka Charty 77 podpořila kandidáta KSČM Jiřího Dolejše.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)