Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se rozloučí s Riem, čeká se milion lidí

Ze světa / juml / ČTK / 28. července 2013 6:07
Papež se rozloučí s Riem, čeká se milion lidí

Papež František
Autor: Flickr.com / Christus Vincit / Creative Commons

Rio de Janeiro - Papež František dnes v brazilském Riu de Janeiro povede v rámci Světových dnů mládeže závěrečnou mši, na které se očekává přes milion lidí. Během zhruba týdenní návštěvy Brazílie papež při různých příležitostech vyzýval k větší otevřenosti církve a její představitele k hlubší komunikaci s potřebnými.

František v sobotu vyzval kněží a církevní hodnostáře celého světa, aby vyšli z izolace svých kostelů a kazatelen a sloužili chudým. Brazilským politikům na shromáždění lídrů politiky, kultury a ekonomiky pak řekl, aby řešili příčiny nynějších protestů v zemi "konstruktivním dialogem".

Závěrečná mše se bude konat na věhlasné pláži Copacabana, kde papež už v sobotu sloužil večerní vigilii. Starosta Ria odhadl, že závěrečné ceremonie by se mohly zúčastnit až tři miliony lidí - tedy přibližně stejné množství, které podle místních médií dorazilo na sobotní vigilii.

 

Civilní jazyk na sobotní vigilii

Papež František v sobotu podpořil brazilskou mládež, která nedávno protestovala proti korupci v zemi, aby se bojem proti apatii dál snažila změnit společnost. K mladým Brazilcům rovněž promluvil jazykem fotbalových fanoušků. Před zhruba dvěma miliony věřících, kteří se sešli na slavné pláži Copacabana v brazilském Riu de Janeiro k večerní vigilii u příležitosti končících Světových dnů mládeže, podle agentury AP sdělil, že být dobrým katolíkem je jako fotbalový trénink.

Největší jihoamerický stát Brazílii v minulých týdnech otřásly mohutné protesty proti korupci, zneužívání veřejných financí a vysokým životním nákladům. Postupně se téma protestů rozšířilo na služby vůbec a také na přemrštěné náklady na fotbalové mistrovství světa v příštím roce a olympijských her v roce 2016. Celonárodní protesty přivedly do ulic brazilských měst více než milion lidí; jejich rozsah byl bezprecedentní a často je provázelo násilí a vandalismus.

 František v sobotu shromáždění sdělil, že ví o mladých lidech, kteří se v Brazílii a jinde vydali do ulic "vyjádřit svou touhu po společnosti, která je spravedlivější a více bratrská". Mladé lidi přitom podle agentury Reuters podpořil, aby bojovali proti apatii, stali se "protagonisty změny" a nabídli "křesťanskou odpověď na společenské a politické obavy povstávající v mnoha částech světa".

V připraveném textu papežovy promluvy stála podle Reuters věta, podle níž by tak mladí lidé měli učinit poklidným a spořádaným způsobem. Papež ale improvizoval a tuto část projevu nepřečetl. Podle Vatikánu jsou papežovy názory považovány za platné i v případě, že se od přichystaného textu odchýlí a některé věty vypustí, napsal Reuters.

Římský pontifik si Brazílii zvolil jako cíl své vůbec první zahraniční cesty. Pro rodáka z Argentiny jde od březnového zvolení do čela katolické církve o první návrat na domovský kontinent. Večerní vigilie na věhlasnou pláž přivedla tisíce poutníků, mladých lidí v džínsech i jeptišek v hábitech. Vatikán počet účastníků odhadl na dva miliony, některá média hovořila i o třech milionech lidí.

"Ježíš nám nabízí něco většího než mistrovství světa (ve fotbale)," řekl také pontifik mládeži. Mladí lidé by podle něj mohli mít naplněný a plodný život, kdyby následovali jej a nikoli "přechodné módy a výstřelky".

František týdenní návštěvu země zakončí dnes závěrečnou mší na slavné pláži. Mnoho účastníků sobotní vigilie se rozhodlo přespat rovnou na písku nebo na nedalekém chodníku, aby se ceremonie mohli zúčastnit ze stejného místa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)