Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církve požádaly ke čtvrtku o vrácení 11.272 pozemků

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 2. srpna 2013 12:52
Církve požádaly ke čtvrtku o vrácení 11.272 pozemků

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Praha - Státní pozemkový úřad (SPÚ) ke čtvrtku eviduje žádosti o vydání celkem 11.272 pozemků v rámci církevních restitucí, za týden jich tak přibylo zhruba 800. Z aktuálního seznamu na webu úřadu vyplývá, že o vrácení majetku v uplynulém týdnu požádaly olomoucká Metropolitní kapitula u svatého Václava, Kongregace sester Těšitelek Božského Srdce Ježíšova, olomoucké arcibiskupství, břevnovští benediktini, strahovští premonstráti a křižovníci.

Například od benediktinů z celého Česka dosud putovalo na pozemkový úřad přes tisíc žádostí. Jedny z jejich posledních výzev se týkaly necelé stovky pozemků v katastru obce Hrdly na Litoměřicku. Olomoucké arcibiskupství v uplynulém týdnu požádalo mimo jiné o vydání dvou desítek pozemků u Modré u Velehradu na Uherskohradišťsku a olomoucká Metropolitní kapitula o devět pozemků u Dubu nad Moravou na Olomoucku.

Pozemkový úřad informace z výzev o vydání církevního majetku od konce července nově zveřejňuje v týdenním intervalu. Podle úřadu zveřejněné údaje odpovídají historickému uvedení pozemků v žádostech, budou proto ještě ověřovány a porovnávány se současnou dokumentací. V další fázi chce úřad podle ředitele Petra Šťovíčka zveřejňovat údaje o skutečně uzavřených dohodách o vydání nemovitostí.

První tři pozemky církvím vydal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v červnu. Jako první to to byl pozemek na Příbramsku řádu křižovníků s červenou hvězdou, poté získala další dva pozemky na Mostecku Náboženská matice.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)