Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do gotického kostela v Liticích dala dosud Plzeň kolem milionu Kč

Kultura / vlu / ČTK / 5. srpna 2013 10:55

Plzeň - Už kolem milionu korun dala Plzeň do oprav gotického kostela sv. Petra a Pavla v městské části Litice. Kostel patří k nejvýznamnějším církevním objektům ve městě a stará se o něj sdružení křesťanů Koinonia Jana Křtitele. Objekt je opravován postupně, a to už od konce 90. let, práce na jeho plášti by mohly skončit v příštím roce, interiér ještě čeká několik etap restaurování. ČTK to dnes řekl šéf plzeňských památkářů Petr Marovič. S využitím všech dotací a peněžních darů už opravy kostela stály od roku 1996 šest milionů.

"Litický kostel je jedna z nejvýznamnějších památek na našem spravovaném území, takže záměr dokončit opravy je jednoznačnou prioritou. Využívány jsou příspěvky jak z dotací ministerstva kultury, tak Plzeňského kraje. My jsme (město Plzeň) letos poskytli 120.000 Kč na pokračování opravy jižní strany lodi," uvedl.

Kostel z druhé poloviny 14. století už má opravenou věž, severní stranu, celý presbytář kromě několika oken a zbývá ještě jižní strana lodi kostela. "Co se týká vnitřku, vloni restaurátoři pracovali na obnově kruchty včetně varhanní skříně s barokními plastikami," uvedl Marovič. Varhany, které jsou dílem chebských varhanářů Ignáce a Josefa Müllera z roku 1833, nyní opravují odborníci v Itálii, koncem roku by se měl nástroj do kostela vrátit.

Postupně se opravuje strop kostela, na němž je šablonová malba z přelomu 19. století, hotovy už jsou úseky nad kruchtou a nad varhanami, část lodi, blíží se k presbytáři. Do kostela se od roku 1996, kdy se začínalo s jeho odvlhčováním, dalo už přes šest milionů korun, největší částku si vyžádala v roce 2006 oprava krovu a střechy hlavní lodi a oprava střechy sakristie za dva miliony Kč. Podle Maroviče má kostel, jenž byl vystaven na místech starší románské sakrální stavby, unikátní gotický portál. Výjimečný je tím, že nebyl dokončen, v tympanonu tak jsou vidět tři kamenné hmoty připravené na vytesání soch. "Nejspíš tam měla být Panna Marie v rukou s Ježíškem a dvě další figury měly nejspíš patřit patronům kostela svatým Petru a Pavlovi. Protože přišly husitské války, zůstal portál nedodělaný, už nikdy se k tomu nikdo nevrátil," doplnil památkář.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)