Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 35 lety zemřel papež Pavel VI.

Ze světa / juml / ČTK / 6. srpna 2013 8:37
Před 35 lety zemřel papež Pavel VI.

Papež Pavel VI.
Autor: vatican.va / Wikimedia Commons

Vatikán/Praha - Stačilo málo a papež Pavel VI., od jehož úmrtí uplyne 6. srpna 35 let, se do nejvyšší církevní funkce nedostal. Kdyby totiž bylo v roce 1920 záleželo jen na představeném semináře v Brescii, nebyl by Giovanni Battista Montini vysvěcen ani na kněze. "Kandidát je příliš slabý," radil biskupovi. "Pak jej vysvětíme pro nebe," rozhodl biskup striktně a zachránil tak osud pozdější hlavy církve.

Montini (pozdější Pavel VI.) působil v římské kurii, v roce 1954 se stal milánským arcibiskupem a v roce 1958 kardinálem. Během svého papežského pontifikátu (1963 až 1978) poctivě plnil cíle, které si určil: pokračování druhého vatikánského koncilu, dialog s východními církvemi, otevřenost k odloučeným křesťanským církvím na Západě a dialog církve s měnícím se moderním světem.

Papež Pavel VI. se dožil 80 let. Po něm nastoupil do čela církve jeho krajan Albino Luciani, pod jménem Jan Pavel I., který ale 28. září 1978, po pouhém měsíci v úřadu, zemřel. Následné konkláve pak 16. října 1978 zvolilo papežem krakovského arcibiskupa Karola Wojtylu, první hlavu římskokatolické církve slovanského původu. Do dějin vstoupil pod jménem Jan Pavel II.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

8. 8. 2022 8:45 / AKTUALIZOVÁNO

V Římě zemřel slovenský kardinál Jozef Tomko

16. 2. 2021 12:02

Zemřel filosof a překladatel Jan Sokol

15. 1. 2021 11:15 / AKTUALIZOVÁNO

Zemřel jezuita Jan Rybář


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)