Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Žihle chce zachránit další sakrální stavbu, jedná o získání kaple

Kultura / vlu / ČTK / 6. srpna 2013 12:56

Žihle (Plzeňsko) - Další sakrální stavbu se rozhodla zachránit Žihle na severním Plzeňsku, která už druhým rokem opravuje zničený hřbitovní kostel. S církví nyní dojednává konečné podmínky pro získání zchátralé barokní kaple v Přehořově, o niž usiluje už tři roky. Obec se zhruba 1500 obyvateli financuje většinu oprav ze svého nebo pomocí dotací, zatím nemá žádný dluh, na větší investice šetří. Letos plánuje ještě obnovu lesních cest, opravuje školku a školu a další. ČTK to řekl starosta František Procházka.

"Do kostela jsme dali už zhruba 3,5 milionu Kč, venek je hotový, příští rok chceme dělat interiér, na který potřebujeme 1,5 milionu. Podobným způsobem plánujeme zachránit i kapli, která je ještě v horším stavu," uvedl. Náklady na obnovu barokní kaple Nejsvětější Trojice, postavené v první polovině 18. století, odhadl na tři miliony korun. 

Hřbitovní kostel sv. Filipa a Jakuba s oltářem a varhany koupila obec od římskokatolické církve za 6000 korun, dosud na jeho opravu získala dotaci ve výši 750.000 Kč. Stavba má sloužit jako prostor pro možné výstavy a koncerty, zatím se v kostele akce nekonají. Kapli v Přehořově, kde žije kolem 60 obyvatel, by ráda získala radnice od církve zdarma, konečné podmínky dojednává. "Budeme to dělat postupně, od střechy," řekl starosta.

Obec s příjmem 26 milionů korun ročně dá letos na investice kolem 14 milionů Kč. "Zatím nemáme nikde žádný dluh, to chceme držet stále. Jeden rok se udělá méně a něco se našetří na větší akce v dalším roce," řekl starosta.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)