Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pozemkové úřady chystají desítky dohod o vydání majetku církví

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 7. srpna 2013 10:10
Pozemkové úřady chystají desítky dohod o vydání majetku církví

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Praha - Krajské pozemkové úřady v současnosti už připravují desítky dohod o vydání majetku, o který v restitucích žádají církve a církevní organizace. Schvalovacím procesem podle Státního pozemkového úřadu prošlo do dnešního dne osm dohod o vydání, které se týkají 25 pozemků o celkové výměře 18,3 hektarů. Žádala o ně vesměs římskokatolické církve, ale také Českobratrská církev evangelická.

"Z těch osmi připravených dohod se jedna týká evangelické církve,... zbylé jsou různé právnické osoby v rámci církve římskokatolické - řády a farnosti," řekl ČTK Václav Kohlíček, ředitel odboru řízení restitucí Státního pozemkového úřadu, který eviduje 524 výzev ke navracení majetku. Podle webu úřadu požádaly církve zatím o 11.273 pozemků.

Kohlíček uvedl, že v nejbližší době budou vydány pozemky se stavbou ve Třech Sekerách u Tachova v Karlovarském kraji, a to římskokatolické Náboženské matici.

Schválené pozemky k vydání pro Českobratrskou církev evangelickou se týkají sboru v Lysé nad Labem, uvedla Česká televize. Kazatel sboru Emanuel Vejnar ČTK řekl, že by sbor zřejmě zatím měl dostat čtyři z pěti pozemků, o něž žádal. Jedná se o polnosti. Vejnar očekává, že podají ještě jednu žádost, a to na zhruba půl hektaru velký pozemek, který byl v roce 2006 prodán navzdory blokaci. Nyní ale nymburský okresní soud rozhodl, že tento pozemek má být převeden na stát, tudíž o něj bude možné požádat, dodal Vejnar.

Státní pozemkový úřad uvedl, že v poslední době například olomoucké arcibiskupství doručilo tři výzvy k vydání 119 pozemků, Benediktinské opatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty v Praze Břevnově doručilo jednu výzvu k vydání 190 pozemků a tří staveb, Kongregace sester Těšitelek Božského Srdce Ježíšova doručila jednu výzvu k vydání dvou pozemků, Královská kanonie premonstrátů na Strahově doručila dvě výzvy k vydání sedmi pozemků a jedné stavby, Metropolitní kapitula u svatého Václava v Olomouci doručila 11 výzev k vydání 78 pozemků a Římskokatolická farnost Svéráz doručila jednu výzvu k vydání 3 pozemků.

Výzvy podávají farnosti, řády a další náboženské jednotky. Například pražské arcibiskupství expeduje výzvy za všechny farnosti arcidiecéze, kapituly i samotné arcibiskupství. "K dnešnímu dni je podáno 168 výzev povinným osobám a zbývá přibližně stejný počet dopracovat," řekl ČTK mluvčí arcibiskupství Aleš Pištora, podle něhož zatím pražskému arcibiskupství nebylo vydáno nic. Průběžně ale docházejí žádosti na doplnění údajů. "Žádosti k doplnění mnohdy vyplývají z jiného právního názoru," dodal Pištora.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových již dříve přiblížil, že vydal v červnu církvím první tři pozemky. Tento stav podle dnešního zjištění ČTK trvá. Jako první byl začátkem června vydán pozemek na Příbramsku řádu křižovníků s červenou hvězdou. Ve druhé polovině měsíce pak další dva pozemky na Mostecku získala Náboženská matice. Podle dostupných informací to bylo vůbec první vrácení dříve zabaveného majetku podle zákona o církevních restitucích.

Podle zákona by církve od státu mohly dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve získat finanční náhradu 59 miliard korun během 30 let. Součástí plánu je i odstřihnutí placení duchovních ze státního rozpočtu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)