Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka: Zástupci katolické církve podali většinu žádostí o majetek

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 12. srpna 2013 13:10
Duka: Zástupci katolické církve podali většinu žádostí o majetek

Pražský arcibiskup Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Zástupci římskokatolické církve podali převážnou většinu žádostí na navrácení majetku, řekl dnes pražský arcibiskup Dominik Duka po jednání s premiérem Jiřím Rusnokem. Hovořili o tom, jak restituce budou pokračovat po pádu Rusnokovy vlády a nástupu kabinetu nového po pravděpodobných předčasných volbách.

"Absolutní převážná většina požadavků byla podána a teď je na příslušných místech a úřednících, aby posoudili, co skutečně spadá pod zákon, kde je zapotřebí některé věci doplnit," uvedl Duka. Během schůzky prý zdůrazňoval nutnost zachování kontinuity restitucí, aby se stihly všechny zákonné termíny.

Katolická církev stihla zatím požádat o vydání více než 11.000 pozemků, někteří církevní hodnostáři si v Katolickém týdeníku stěžovali na průtahy. Výzvy k vydání majetku podávají farnosti, řády a další náboženské jednotky. Například pražské arcibiskupství expeduje výzvy za všechny farnosti arcidiecéze, kapituly i samotné arcibiskupství.

Stát vyjednal církevní narovnání se 17 církvemi a náboženskými společnostmi, součástí je i postupné odstřižení placení duchovních ze státního rozpočtu. Církve mají podle schváleného zákona od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)