Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zelená úsporám může uspořit peníze na farách (reklamní zpráva)

Domácí zpravodajství / red / Vlastní zpráva / 12. srpna 2013 14:34
Zelená úsporám může uspořit peníze na farách (reklamní zpráva)

O dotaci z programu Zelená úsporám na solární ohřev vody chtějí požádat i evangelíci na faře v Chrástu u Plzně.
Autor: Karel Šimr

Praha - Podle evangelického časopisu Český bratr byl dnes 12. srpna obnoven dotační program určený na zateplení budov nebo ekologické vytápění Zelená úsporám. Na program je vyčleněna zhruba jedna miliarda korun, která může přispět k uhrazení části investice na zateplení budov určených k bydlení (lze žádat o dotaci ve výši 30-50% investičních nákladů - dle procenta energetických úspor, které dané opatření přinese) nebo na výměnu zdroje vytápění za ekologický (např. na kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo lze žádat až 100 tisíc korun, 18 tisíc korun dostane žadatel na kondenzační plynový kotel a maximálně 50 tisíc na solární kolektory určené pro ohřev teplé vody). O dotaci mohou požádat i církevní subjekty. Mezi dotované objekty lze zahnout i fary, pokud alespoň polovina podlahové plochy slouží k bydlení.

Pro památkově chráněné budovy budou navíc podmínky energetických parametrů zmírněny a například historická okna bude možné repasovat, nikoliv pouze měnit za nová. Zvýhodnění budou též žadatelé, kteří byli v červnu postiženi velkou vodou. "Pokud sbory nebo farnosti chtějí o dotaci požádat, neměly by příliš váhat. Dotační program na práce zahájené po 1. lednu 2013 bude otevřen jen do listopadu, ale předpokládá se dřívější vyčerpání prostředků. Rád poskytnu radu s podaním nebo přípravou žádosti přes e-mail: jankirschner@seznam.cz ",uvádí pro evangelický časopis stavební inženýr Jan Kirschner, který se specializuje na dotační žádosti a energetické poradenství.

Podle Kirschnera mnozí žádatelé v předchozím programu podat žádost o dotaci nestihli. Údajně to byla i chyba ze strany státu, který program nepřipravil dobře a k veřejně avizovanému znovuobnovení programu po několika měsících již nikdy nedošlo. "Osmnáct miliard korun se vyčerpalo dříve, než se čekalo", dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)