Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nalezený dokument má zkomplikovat restituce benediktinů na Broumovsku

Domácí zpravodajství / MiH / Česká televize/iDnes.cz / 18. září 2013 12:15
Nalezený dokument má zkomplikovat restituce benediktinů na Broumovsku

Historický pohled na klášter benediktinů v Broumově (okolu roku 1850)
Autor: Wikipedia.org / Wilhelm Kandler / PD-old

Broumov - Benediktinům z broumovského kláštera přibyla v boji o vrácení majetku značná komplikace. Pozemkový úřad totiž získal dosud neznámé dokumenty z archivu ministerstva zemědělství. Spis uvádí, že pozemky za více než miliardu korun stát odebral ještě před únorem 1948 – a to na základě Benešových dekretů. Podle dokumentu totiž někteří broumovští  benediktini za války otevřeně spolupracovali s nacisty.

Lesy, polnosti, rybníky a nespočet hospodářských budov – to vše má po startu restitucí připadnout území kolem broumovského kláštera na Náchodsku. Benediktinský řád doposud požádal úředníky Pozemkového úřadu o vydání 535 parcel a budov na Broumovsku. K tomu by rád získal zpět také stovky hektarů lesů. Úřad ale v současnosti získal indicie, které naznačují, že benediktini na tyto pozemky nárok nemají.

Podle výměru ministra zemědělství z prosince 1946 stát majetek benediktinům na Broumovsku zabavil jako vlastnictví zrádců a kolaborantů, uvádí nalezený dokument. Podle ředitele Pozemkového úřadu Petra Šťovíčka čtyřstránkový dokument "rozhodně nepůsobí jako padělek." Klíčový dokumentu zaslal tehdejší ministr Július Ďuriš přímo představenému kláštera v Broumově Johnu Cherfovi. Zmiňuje v něm jednotlivé členy řádu a píše o jejich činnosti za okupace.

Právnička benediktinů: Žádný církevní majetek nepodléhal konfiskaci podle Benešových dekretů

"Obce na Broumovsku a Policku se v roce 1946 snažily ve velkém tažení, aby se majetky kláštera konfiskovaly podle Benešových dekretů. Těšily se, že by z toho mohly něco mít," uvedla právnička benediktinů Alena Štumpfová. Podle ní platila v té době směrnice Zemského národního výboru v Praze, že žádný církevní majetek nepodléhá konfiskaci podle Benešových dekretů. Byť ministr Ďuriš připravil takové rozhodnutí, platit nezačalo.

Všechny kláštery podle právničky připravily soupisy majetku před rokem 1948 před pozemkovou reformou. Stát pak převzal majetek k 14. srpnu 1948 jediným zápisem. "Způsob, jakým tento majetek přešel na československý stát, je jasný a doložitelný," řekla právní zástupkyně benediktinů.

V Čechách působí benediktini od 10. toletí. V současné době tu žije asi 20 řeholníků. Jak se k nim Pozemkový úřad po objevení nových archiválií postaví, zatím není zřejmé. Restituce se ale striktně mají týkat pouze majetku, který byl zabaven až po únoru 1948 a komunistickém znárodňování.

Prohlášení břevnovských benediktinů k této kauze naleznete na www.http://tisk.cirkev.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)