Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťané a Židé odsoudili rasovou a etnickou nesnášenlivost a chystají oslavu svátku Stánků míru

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 18. září 2013 16:02
Křesťané a Židé odsoudili rasovou a etnickou nesnášenlivost a chystají oslavu svátku Stánků míru

Plakát oslavy svátků Sukat Šalom v Berouně
Autor: SkŽ

Praha, Beroun - Společnost křesťanů a Židů (SKŽ) vydala 13. září 2013 /podle židovského kalendáře 9. tišri 5774/ prohlášení, ve kterém odsoudila projevy rasové a etnické nesnášenlivosti v Česku. Podle zástupců SkŽ tyto projevy eskalovaly v letních měsících silněji než dlouho předtím a projevují se i rasovou a etnickou nenávisti. "Přestože zdaleka nejde o jedinou skupinu obyvatel, která čelí útokům nesnášenlivosti ze strany svých spoluobčanů, jsou to v poslední době zejména Romové, na kterých se ukazuje problém vzrůstajícího extremismu české společnosti", stojí v úvodu prohlášení. Podle prohlášení SkŽ jsou jedním z faktorů, které k této situaci přispívají ekonomické potíže dopadající na některé regiony a skupiny obyvatel. Dopadají též na Romy, kteří se těžko uplatňují na pracovním trhu, je jim vnucováno nedůstojné bydlení, jejich děti jsou diskriminovány ve školách, a lichváři je zneužívají ke svému obohacení.

Mezinárodní hnutí křesťanů a Židů, jehož součástí je od roku 1991 i Společnost křesťanů a Židů vzniklo jako reakce na pokus nacistů a jejich spojenců vyvraždit židovské obyvatelstvo. "Lidé obou náboženství společně vystupují proti antisemitismu, podporují vzájemné poznání a vzájemnou důvěru. Jsme proto vnímaví na projevy nenávisti vůči různým náboženstvím a také vůči různým etnikům", připomínají autoři prohlášení pozadí zvýšené citlivosti členů Společnosti vůči projevům rasové a etnické nesnášenlivosti.

Autoři zdůrazňují, že na základě biblické tradice je třeba trvat na rovnosti, důstojnosti a hodnotě všech lidí, a proto je třeba společně vystupovat proti všem projevům anticiganismu a jakýmkoli podobám současného rasismu. 

"Jsme solidární se svými romskými spoluobčany. Modlíme se za ně a jsme připraveni podle svých sil a možností hájit jejich lidskou a občanskou důstojnost a pomáhat jim v nesnadném integračním procesu. Vyzýváme naše členy, ale i všechny lidi dobré vůle, aby se osobně zasazovali za dobré vztahy mezi Romy a ostatními občany v naší vlasti tím, že budou mezi sebou vědomě vyhledávat kontakty a navazovat a pečovat o dobré sousedské i mezilidské vztahy. Naléhavě se jako občané obracíme na politiky a žádáme je, aby zajistili účinné a důsledné zásahy státní správy proti trestným činům násilí proti skupině obyvatel (§ 352), hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob (§ 354) a podněcování k nenávisti vůči takové skupině osob (§ 356 Trestního zákoníku). Žádáme je, aby podporovali programy na pomoc vyčleněným regionům a plně podpořili programy pomoci veřejného sektoru integraci menšin", zdůrazňují v textu tučně autoři svoji výzvu vůči politikům v zavěru prohlášení SkŽ, kteří zárověň oceňují postoje některých náboženských činitelů, z nichž si zvláštní pozornost zaslouží nedávné vyjádření rabína Karola Sidona a prohlášení Synodní rady Českobratrské církve evangelické k projevům rasismu v české společnosti. Celý text prohlášení je publikován na stránkách SkŽ.

 

Slavnost na oslavu svátku Sukat Šalom -Stánků míru se uskuteční v neděli 22. září v Berouně

Společnost nevydává jen obecná prohlášení, ale pořádá i veřejná mezináboženská a kulturní setkání zaměřená na podporu mezináboženského a multietnického dialogu. Již tuto neděli 22. září 2013 se v Berouně uskuteční slavnosti u příležitosti svátku "Sukat šalom - Stánek míru". Akce se koná na faře místního sboru Českobratrské církve evangelické (Husovo nám. 43/30).

Program začne ve 14:00 vernisáží výstavy "Vzájemné inspirace" (Ludmila Dohnalová, Petra Kameníčková, Oldřich Pražan, Jana Turecká, Rézi Weiniger) a potrvá až do večerních hodin. Během odpoledne proběhne řada uměleckých vystoupení i dalších akcí, jako panelová diskuse "Židovský a romský holocaust" (Ivana Mariposa Čonková, Fedor Gál, Michal Miko, Tamara Moyzes, Markus Pape ; moderuje Lukáš Houdek), přednáška Pavla Hoška "Současná témata křesťansko-židovského dialogu" a další...

Po celé odpoledne potrvají výtvarné a hudební dílny pro děti, a organizátoři vyzývají účastníky, aby doma nenechávali ani hudební nástroje včetně bubínků a chřestidel, protože společné muzicírování ke svátku Sukot patří. 
                                                                                                       

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)