Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Majetkové vyrovnání by mělo být podle dohody transparentní

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 17. prosince 2013 11:32
Majetkové vyrovnání by mělo být podle dohody transparentní

Alena Gajdůšková, místopředsedkyně ČSSD
Autor: Gajduskova.cz

Praha - Zástupci ČSSD, ANO a církví se dnes dohodli na transparentním jednáním k provádění majetkového vyrovnání. Nad konkrétními požadavky stran, které mají být podloženy podklady, se sejdou až v lednu. ČSSD a ANO usilují například o možné snížení finančních náhrad za nevydaný majetek nebo inflační doložky k náhradám. Ve hře je nově možnost vytvoření vládní pracovní skupiny, která by monitorovala proces vydávání majetku církvím.

"Dohodli jsme se, že se dohodneme na tom, že budeme skutečně postupovat tak, aby veškeré záležitosti spojené s realizací zákona o vyrovnání s církvemi byly transparentní, aby byly informačně otevřené," uvedla po prvním dvouhodinovém jednání zástupců ČSSD a ANO s církvemi v Senátu místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

Na další jednání na církevní půdě by zástupci církví měli předložit podklady, které vedly k přijetí restitučního zákona, uvedl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Zástupci strany by pak měli doložit oprávněnost svých požadavků i to, proč je zákon vnímán jako ne zcela spravedlivý vůči dalším restituentům. "Církve mají pocit, že všechno je tak, jak by mělo být, my máme trošičku názor jiný. Musíme dát na stůl čísla a fakta," uvedla Gajdůšková.

Jednání by podle místopředsedy ANO Martina Stropnického měla být vedena korektně, aby bylo možné dospět k dohodě. "Nechceme si posílat vzduchem nějaká svalnatá prohlášení," uvedl Stropnický. Účastníci jednání znovu deklarovali, že případná změna zákona by musela být výsledkem oboustranné dohody.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)