Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

KSČM předložila zákon o referendu ke zrušení majetkového vyrovnání

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 21. prosince 2013 18:40
KSČM předložila zákon o referendu ke zrušení majetkového vyrovnání

Předseda KSČM Vojtěch Filip
Autor: Wikipedia.org / Petr Novák / Creative Commons

Praha - Komunisté chtějí, aby občané mohli v referendu rozhodnout o zrušení zákona o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi. Ve Sněmovně již předložili návrh příslušného ústavního zákona. Otázka pro občany má podle jejich návrhu znít: "Souhlasíte s tím, aby Parlament České republiky zrušil zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi?"

Podle návrhu zákona by měl referendum vyhlásit prezident od 30 dnů od účinnosti zákona. Konat by se mělo mezi 30. a 60. dnem od jeho vyhlášení.

Pokud by občané v referendu zákon o majetkovém vyrovnání nezrušili, měla by mít vláda nebo nejméně dvě pětiny zákonodárců právo podat znovu prezidentovi návrh na jeho vyhlášení. Takové referendum by bylo možné vyhlásit nejdříve dva roky po tom předchozím.

Cílem návrhu je, aby rozhodnutí o tak zásadním a dlouholetém zatížení rozpočtu příslušelo občanům České republiky, jakožto suveréna moci, a nikoli voleným zástupcům, kteří reprezentují spíše politické strany než občany, uvádějí poslanci KSČM v návrhu.

KSČM návrh obdobného zákona o referendu kvůli církevním restitucím předložila už v minulém volebním období. Sněmovna ho ale v prosinci 2011 zamítla. Podle tehdejšího návrhu měli lidé v plebiscitu uvést, zda by stát, kraje nebo obce měly na církve ještě převádět nějaký majetek. Další návrh předložili komunisté na jaře 2012, Sněmovna už ho ale neprojednala. Občané v něm měli odpovídat na otázku, zda souhlasí s majetkovým vyrovnáním mezi státem a církvemi.

Poslanec ODS Marek Benda označil současný návrh KSČM za komunistický populistický výkřik. "Všichni vědí, že ani referendum nemůže měnit naše závazky dané rozhodováním Ústavního soudu a uzavřenými smlouvami," sdělil ČTK. Podle jeho názoru to jen ukazuje, že se KSČM vrací do 50. let minulého století a má pocit, že může brát cizí majetky a nedodržovat smlouvy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)