Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výtěžek sbírky v olomoucké arcidiecézi by mohl být vyšší než loni

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 15. ledna 2014 11:19
Výtěžek sbírky v olomoucké arcidiecézi by mohl být vyšší než loni

Ilustrační foto
Autor: Trikralovasbirka.cz

Olomouc - Výnos letošní Tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi by mohl být vyšší než v loňském roce. Koordinátoři sbírky už rozpečetili 86 procent pokladniček, ve kterých našli 19,4 milionu korun. Loni dárci v arcidiecézi, která zahrnuje území Olomouckého a Zlínského kraje, věnovali koledníkům celkem 21,5 milionu korun. V tomto regionu jsou lidé z celého Česka během sbírky tradičně nejštědřejší, což je dáno i nejvyšším počtem koledníků. Lidé zde přispějí téměř třetinou z celkového výtěžku této celorepublikové akce.

Dárci letos věnovali peníze do 4998 kasiček, se kterými koledníci obcházeli domácnosti. "Pokud by se čísla vyvíjela podobně, jak se zatím vyvíjí, myslím, že bychom překročili loňskou hodnotu koledování. Je to určitě překvapení, ale i vyplnění tajného přání," řekl dnes ČTK koordinátor sbírky Marek Navrátil. Podotkl, že podle výnosu z celé republiky jsou částky vyšší zejména tam, kde je charita rozvinutější a kde má více projektů. "Lidé znají práci charity, důvěřují jí, vědí, co dělá, a nebojí se jí svěřit v Tříkrálové sbírce dary," doplnil koordinátor.

Nejštědřejší byli lidé v oblasti Uherského Hradiště, kde už jsou výsledky známy. Do 386 kasiček koledníků věnovali lidé přes dva miliony korun. Plné kasičky si odnášeli tříkráloví koledníci i z oblasti Valašského Meziříčí. Dosud v nich charitní pracovníci našli 1,7 milionu korun, část kasiček ale ještě zbývá spočítat. "Je to nejvíce religiózní oblast v rámci olomoucké arcidiecéze. Souvisí to s počtem věřících, kteří charitativní činnost podporují více," dodal Navrátil. Přes milion korun se vyšplhal i výtěžek v oblasti charity Zlína, Uherského Brodu či Olomouce.

V celé republice je dosud rozpečetěno přes 50 procent pokladniček a zatím se v nich našlo 46,6 milionu korun. Loni byl celkový výnos téměř 76 milionů korun. Celkové výsledky sbírky by podle jejího koordinátora mohly být známy na začátku příštího týdne.

Výtěžek Tříkrálové sbírky je určen především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám lidí zejména v regionech, kde se sbírka koná. Nejméně desetina výnosu sbírky je každoročně určena na humanitární pomoc do zahraničí.

Tříkrálová sbírka se uskutečnila v olomoucké arcidiecézi poprvé v roce 2000. Od té doby se stala největší sbírkovou akcí charity v zemi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)