Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Státní majetkový úřad zamítl církevní nároky u 180 nemovitostí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 15. ledna 2014 13:18
Státní majetkový úřad zamítl církevní nároky u 180 nemovitostí

Ilustrační foto - Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou
Autor: Wikipedia.org / Anna Prokopová / Creative Commons

Praha - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zamítl dosud církevní nároky na 180 nemovitostí, například se to týká pozemků zastavěných budovami městské nemocnice v Litoměřicích nebo pozemků v Libočanech na Lounsku, na nichž se nachází sportoviště a budova ve vlastnictví fotbalového klubu. Naopak úřad vydal církvím 21 nemovitostí, mimo jiné pozemek s bránou tvořící vstup do známého benediktinského kláštera v Rajhradě u Brna. Úřad o tom dnes informoval ČTK.

ÚZSVM je jedním z několika státních úřadů, na něž se církve obracejí se svými nároky. Obdržel výzvu na vydání 11 pozemků v areálu litoměřické nemocnice. Církev neuspěla. "V tomto případě se jedná o pozemky zastavěné stavbami ve vlastnictví městské nemocnice, další pozemky s těmito stavbami bezprostředně souvisejí a jsou nutné k užívání těchto staveb," objasnil Robert Hurt z tiskového oddělení ÚZSVM.

Také pozemky se sportovištěm v Libočanech nebudou vydány. "Dle zákona nelze vydat pozemek vyňatý ze zemědělského půdního fondu, na kterém bylo zřízeno v souladu se stavebním zákonem sportovní hřiště, které je užíváno," dodal Hurt.

Přiblížil dále, že olomoucké arcibiskupství žádalo o několik pozemků v prostorách kroměřížského koupaliště nazývaného Bajda. Území bezprostředně navazuje na areál kroměřížského zámku a přilehlých zahrad zapsaných na seznamu památek UNESCO.

Před vydáním jsou podle ÚZSVM například pozemky pod historickými budovami z poloviny 17. století tvořící hospodářské zázemí zámku Žitenice na Litoměřicku, o jejichž vydání žádá Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. O budovu z roku 1884, nacházející se ve Filipově u Jiříkova, v níž je v současnosti domov důchodců, požádala Pražská provincie kongregace Nejsvětějšího Vykupitele, tedy redemptoristé.

O navrácení pěti staveb a dvanácti pozemků požádala ÚZSVM Slezská evangelická církev. Jde o nemovitosti v obci Komorní Lhotka na Českotěšínsku využívané pro sociální účely Slezskou diakonií a Integrovaným sociálním ústavem. O pozemek pod budovou svého kláštera v katastrálním území České Budějovice si zažádala Kongregace Školských sester de Notre Dame. Budovu kláštera získal řád zpátky do vlastnictví již na začátku 90. let minulého století. Vydáním majetku by se tak sjednotilo vlastnictví pozemků a samotné stavby.

ÚZSVM dnes oznámil, že v zákonné lhůtě obdržel 1080 výzev o vydání 168 staveb a 6125 parcel. Z požadovaných 168 staveb se jich nejvíc, konkrétně 47, nachází na jižní Moravě. V tomto regionu je také nejvíce požadovaných pozemků, a to 2566.

Většina výzev dorazila na ÚZSVM koncem loňského roku, tedy na poslední chvíli. Šetření ukázalo, že šestinu došlých výzev u ÚZSVM má vyřídit jiný úřad, proto byly předány dál.

Souhrnné údaje k církevním restitucím zveřejňuje ministerstvo kultury. K 9. lednu evidují úřady, hlavně Státní pozemkový úřad a Lesy České republiky, celkem 3814 žádostí o vydání 78.939 pozemků a 981 staveb. Církve podle dohody se státem mají dle zákona dostat nemovitosti v hodnotě kolem 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také kompenzace 59 miliard korun navýšených o inflaci. Současně se až na nulu bude postupně snižovat státní dotace církvím.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)