Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hlavní armádní kaplan: Vojáci potřebují odolnější Bible

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. ledna 2014 7:03
Hlavní armádní kaplan: Vojáci potřebují odolnější Bible

Jan Kozler, hlavní kaplan Armády ČR
Autor: Army.cz

Praha - Hlavní armádní kaplan Jan Kozler brání nákup biblí pro českou armádu. Vojáci podle něj potřebují vzhledem k povaze vojenského života knihy, které jsou odolnější než obvyklá vydání. Kozler to ČTK sdělil v prohlášení v reakci na článek v Lidových novinách, podle kterého ministerstvo obrany koupilo dražší bible, než jsou běžně k dostání, a bez otevřeného výběrového řízení.

Podle Kozlera v minulosti armáda nakupovala běžné bible, které byly k dostání na českém knižním trhu. "Velmi rychle se však ukázalo, že tato vydání nemohou vydržet nároky, jež jsou na ně kladeny ve vojenském životě," uvedl. V roce 2008 si proto ministerstvo obrany objednalo odolnější výtisky. "Pro vazbu například nebylo použito standardní knihařské plátno, ale daleko pevnější plátno používané například k výrobě polních uniforem," poznamenal. Z toho důvodu bylo v maskáčovém zabarvení.

Protože zásoby biblí začaly ministerstvu docházet, rozhodly se jeho zástupci objednat nové vydání, které by bylo ještě odolnější. Rozhodnutí Kozler hájí. Je podle něj ekonomičtější, protože nákupy běžných vydání byly pro náročné vojenské prostředí vyhazováním peněz. "Emotivní výroky o tom, že vojáci mají nárok na základní standard a nic nadstandardního si v rámci všeobecného šetření nezaslouží, považujeme v době, kdy vojáci v zahraničních operacích nasazují své životy, za urážlivé a neuctivé," dodal.

Kozler také obhajuje zadání zakázky bez klasické soutěže České biblické společnosti. Ta má podle něj výlučná práva na český ekumenický překlad bible, který lze jako jediný na základě dohody s Ekumenickou radou církví a Českou biskupskou konferencí oficiálně používat v duchovní službě ministerstva obrany.

Bible podle Kozlera je vybavena klasickým zipem, který umožňuje bibli uzavřít a zapnout tak, aby nebyly její stránky poškozeny. Na čelní straně má bible českou vlajku a suchý zip, který slouží například k uchycení jmenovky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)