Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Národní galerie se vyjádří k návrácení uměleckých děl církvi

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. ledna 2014 7:08
Národní galerie se vyjádří k návrácení uměleckých děl církvi

Národní galerie spravuje největší sbírku výtvarného umění v Česku
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Národní galerie (NG) dnes bude informovat o tom, kolik žádostí o navrácení uměleckých děl dostala od církví v rámci restitucí. Podle dřívějších informací evidovala do 2. ledna 34 žádostí od církevních společností o vydání více než pěti stovek uměleckých děl. O prvních žádostech již rozhodla ve prospěch žadatelů.

Jde o cyklus devíti obrazů tvořících Vyšebrodský oltář, čtyři obrazy z Křížovnického oltáře a dva obrazy Petra Paula Rubense. Zejména Vyšebrodský cyklus je významnou památkou starého umění a důležitou součástí sbírek NG; stejně jako další díla, o jejichž vydání galerie již rozhodla, by ale po dohodě s církví měl v expozici zůstat jako dlouhodobá zápůjčka.

Restitucemi, a to jejich finanční otázkou, se dnes večer budou zabývat dvě ze tří budoucích koaličních stran - ČSSD a ANO. Nezamlouvá se jim výše finančních kompenzací za nevydaný majetek, chtěly by nějak zatížení státu odlehčit. Podle zákona má stát během 30 let vyplatit 59 miliard korun navýšených o inflaci, současně se má postupně snižovat až na nulu příspěvek státu na platy duchovních.

"Projednáme konkrétní návrhy, které pak předložíme později v lednu církvím," řekl ČTK před schůzkou Martin Stropnický z ANO. Církve nechtějí finanční podmínky jakkoli měnit. Deník Právo nedávno napsal, že jejich neústupnost vede některé právníky k názoru, že by bylo možné církvím zdanit příjmy od státu - nejen každoroční výplaty paušálních náhrad, ale dokonce i roční dotace na provoz. Uvádějí to podle Práva analýzy pro ČSSD a ANO. Vedle peněz mají církve podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)