Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež prý chce otevřít vatikánské archivy s válečnými dokumenty

Ze světa / vlu / ČTK / 20. ledna 2014 11:16
Papež prý chce otevřít vatikánské archivy s válečnými dokumenty

Papež František
Autor: Flickr.com / Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František se chystá zpřístupnit tu část vatikánského archivu, která obsahuje dokumenty o činech katolické církve a jejích představitelů během druhé světové války. V rozhovoru pro britský nedělník The Sunday Times to řekl papežův přítel, argentinský rabín Abraham Skorka. Na světlo by tak mohly vyjít například důkazy o tom, jak se za války zachoval tehdejší papež Pius XII., který někdy bývá kritizován za to, že se nedokázal dost důrazně postavit proti nacistickému vyhlazování Židů.

"Papež trvá na tom, co říkal už jako kardinál a jistě to uskuteční... To, o čem jsme spolu mluvili bylo jen mezi námi, ale věřím, že on archivy otevře," uvedl Skorka.

Vatikán se zatím k této věci oficiálně nevyjádřil. Podle komentátorů je ale možné, že papež oznámení o otevření archivů spojí s cestou na Blízký východ, během níž v květnu navštíví také Izrael. Zejména židé totiž opakovaně naléhají na to, aby se role katolických hodnostářů během války vyjasnila. Podle mnohých z nich papež Pius XII. během války jako morální autorita zklamal právě proto, že před holokaustem zavíral oči. Bývalého pontifika otevřeně kritizoval například židovský spisovatel a nositel Nobelovy ceny za mír Elie Wiesel a řada židovských rabínů.

Kontroverze kolem Pia XII. se silně rozhořela za éry předchozího papeže Benedikta XVI., který otevřel cestu k jeho svatořečení. Tento krok židy rozhořčil a znamenal překážku na cestě sbližování obou náboženství, které prosazoval zejména Jan Pavel II. Ten se jako vůbec první papež v roce 1986 pomodlil v synagoze.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)