Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Německý jezuita Mennekes představí v Praze vize o novém umění ve starém kostele

Domácí zpravodajství / kir / Centrum teologie a umění / 30. ledna 2014 12:16
Německý jezuita Mennekes představí v Praze vize o novém umění ve starém kostele

Ilustrační foto: opuštěný oltář v kostele sv. Petra v Kolíně nad Rýnem
Autor: Wikimedia Commons / Detlef Thomas

Praha - V úterý 4. února se uskuteční po večerní liturgii (bohoslužba začíná od 19. hod.) v sakristii akademického kostela Nejsv. Salvátora debata s představením knihy Nadšení a pochybnost I / Nové umění ve starém kostele za přítomnosti jejího autora Friedhelma Mennekese SJ, Tomáše Halíka a Norberta Schmidta. Kniha známého jezuity pojednává z velké části o intervencích současného umění, které pater Mennekes pořádal ve svém pozdně gotickém kostele sv. Petra v Kolíně nad Rýnem. Debatující se dotknou základních otázek vztahu víry, teologie, současného umění a kultury: K čemu vůbec člověk potřebuje současné umění? Čím může umění obohatit život víry a samotný liturgický prostor? Jaké povahy je zlom mezi tzv. starým a novým uměním?

Německý jezuita Mennekes představí v Praze vize o novém umění ve starém kostele

Varhany v kostele sv. Petra v Kolíně nad Rýnem
Autor: Wikimedia Commons

Ve středu 5. února od 19:30 hod. pak prof. Mennekes pronese v barokním refektáři dominikánského kláštera sv. Jiljí přednášku, která se zaměří hlouběji na problematiku samotného prostoru: Jaké nové prostory otevírá umění, hudba a světlo? A jaké jsou předpoklady toho, aby do nich člověk mohl vstoupit?

 Tlumočení obou setkání bude zajištěno.

Friedhelm Mennekes SJ (* 1940) je jezuita a emeritní profesor praktické teologie a sociologie náboženství na Phil.-theol. Hochschule Sankt Georgen ve Frankfurtu nad Mohanem. Od konce 70. let se aktivně účastnil dialogu církve, víry a toho nejlepšího současného umění (Alfred Hrdlicka, Arnulf Rainer, Antoni Tapies, Cindy Sherman, Eduardo Chillida, James Lee Byars, Anish Kapoor, Magdalena Abakanowiczová, Jannis Kounellis atd.). Nejdříve pořádal výstavy ve Frankfurtu nad Mohanem ve své farnosti Nied a na frankfurtském hlavním nádraží. V letech 1987–2008 působil v Kolíně nad Rýnem, kde založil dnes již světoznámou Stanici umění Sv. Petra – Kunst-Station St. Peter. Mennekes je autorem mnoha knih, katalogů a odborných článků a hostujícím profesorem na několika světových univerzitách.

Knihu Nadšení a pochybnost vydalo nakladatelství Triáda ve spolupráci s Centrem teologie a umění. Osobnost profesera Mennekese představil pro čtenáře Magazínu Christnet.cz v rozhovoru jezuita Jan Regner (viz článek: Neoblékejme staré do nových kulis!)

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)