Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka ve Varšavě jedná s biskupy Visegrádu

Domácí zpravodajství / juml / apha.cz / 7. března 2014 8:39
Duka ve Varšavě jedná s biskupy Visegrádu

Kardinál Dominik Duka
Autor: archiv redakce / Vít Luštinec / Christnet

Praha/Varšava - Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP se ve dnech 6. a 7. března 2014 zúčastní setkání předsedů biskupských konferencí zemí Visegrádské skupiny. Hlavními tématy jednání bude rodina, otázka sekularizace a nová evangelizace.

 Setkání se koná ve spolupráci s Radou evropských biskupských konferencí, která sdružuje předsedy 33 biskupských konferencí Evropy. Jednání ve Varšavě se bude soustředit na otázky, které jsou společné zemím střední Evropy. „Střední Evropa má své specifikum," vysvětluje kardinál Duka. „V době komunismu jsme dlouhou dobu prožívali podobnou zkušenost a stále se vyrovnáváme s obdobnými problémy. Jistá neviditelná clona mezi novými a starými zeměmi Evropské unie existuje dodnes.“

Aliance státu Visegrádské čtyřky je inspirována setkáním tří králů v maďarském městě Visegrád v roce 1335. Uherský král Karel II. Robert, český král Jan Lucemburský a polský král Kazimír III. Novodobá Visegrádská trojka vznikla 15. února 1991 na setkání maďarského premiéra Józsefa Antalla, prezidenta ČSFR Václava Havla a polského prezidenta Lecha Wałęsy ve Visegrádu. Na tomto setkání politikové podepsali deklaraci blízké spolupráce tří středoevropských zemí na jejich cestě k evropské integraci. Po rozdělení ČSFR se označení aliance změnilo na Visegrádská čtyřka. Po přijetí všech čtyř zemí do Evropské unie dne 1. května 2004 ještě více vzrostly zahraničně-politické aktivity tohoto spolku a skupina se zaměřila na prosazování spolupráce a stability v širším regionu Střední Evropy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)