Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Cyrilometodějskou teologickou fakultu v Olomouci povede nový děkan Peter Tavel

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 20. března 2014 11:52
Cyrilometodějskou teologickou fakultu v Olomouci povede nový děkan Peter Tavel

Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / Daniel Baránek / Creative Commons

Olomouc - Cyrilometodějskou teologickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci povede v příštích letech nový děkan Peter Tavel. Vedoucího Institutu sociálního zdraví, terapeuta a duchovního zvolil do čela fakulty tamní akademický senát. Tavel byl zároveň jediným kandidátem na tuto funkci. Výsledek volby musí ještě potvrdit Kongregace pro katolickou výchovu v Římě, řekl ČTK mluvčí univerzity Radek Palaščák. 

Nový děkan chce navázat na práci svých předchůdců. "Mám velkou výhodu v tom, že zde není třeba dělat žádná nepopulární opatření. Spíše budeme přemýšlet o tom, k čemu chceme fakultu dovést v příštích letech, jaké místo máme jako teologická fakulta ve společnosti, v církvi, v Olomouci," uvedl Tavel po svém zvolení. Zasadit se chce například o větší míru otevřenosti fakulty vůči církvi i celé společnosti. 

Tavel na Univerzitě Palackého vede Institut sociálního zdraví, který se věnuje výzkumu a vzdělávání v oblasti zdraví se zvláštním důrazem na sociální determinanty a nerovnosti. Působí také jako prorektor Pražské vysoké školy psychosociálních studií, vedle toho je terapeutem a duchovním. Od roku 2000 žije v Rakousku, kde je představeným dominikánského kláštera. Ve slovenské dominikánské komunitě zodpovídá za vzdělávání a osobnostní rozvoj kněží. 

Pro nového děkana hlasovalo osm z 11 přítomných senátorů v prvním kole volby. Ke zvolení byla nutná nadpoloviční většina hlasů všech senátorů. Jedním z nich je i samotný Tavel, který se ale volby nezúčastnil. Jeho funkční období je vymezeno roky 2014 až 2018. 

Vzhledem k provázanosti teologické fakulty s církevně - právními předpisy schvaluje výsledek volby akademického senátu Kongregace pro katolickou výchovu v Římě. Kontakt s ní zajišťuje olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který je garantem fakulty z církevního hlediska. 

Osmačtyřicetiletý Tavel vystřídá ve funkci dosavadní děkanku Ivanu Vlkovou, která vede fakultu od roku 2006. V září končí její druhé funkční období, kandidovat už proto nemohla. V novodobé historii fakulty se v jejím vedení tak vystřídalo pět děkanů. Od znovuobnovení v roce 1990 ji vedli Vojtěch Tkadlčík, Ladislav Tichý, Pavel Ambros a Petr Chalupa a Ivana Vlková. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)