Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hejtmani chtějí jednat s církvemi o zřízení společného fondu

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 27. června 2014 15:55
Hejtmani chtějí jednat s církvemi o zřízení společného fondu

Michal Hašek
Autor: cssd.cz

Hradec Králové - Asociace krajů ČR chce jednat s Českou biskupskou konferencí o vzniku společného fondu, ze kterého by bylo možné financovat některé projekty, například provoz hospiců. Po dnešním jednání Rady Asociace krajů ČR v Hradci Králové to novinářům řekl předseda asociace, jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).   

"Umím si obecně představit takový model, kdy by vznikl společný fond, do kterého by vložily část peněz kraje a část peněz z finančního odškodnění v rámci restitucí církve a z něj by bylo možné financovat projekty v oblasti sociálních věcí, zdravotnictví či školství," řekl Hašek, který chce v příštích dnech požádat o termín schůzky s kardinálem Dominikem Dukou.

Podle Haška je to úvodní myšlenka a s církví chce jednat o podrobnostech. "Pracovně řečeno, se chceme bavit o některých typech projektů, například hospicové péči, kde by ty peníze mohly být v poměru 1:1," řekl Hašek.

Hašek řekl, že z rozpočtů krajů šlo od roku 2001 na záležitosti církví a jimi zřizovaných organizací 2,5 miliardy korun. Nejvíce peněz podle něj uvolnil Jihomoravský kraj, který například na církevní střední školy, církví zřízené organizace, charity či opravy kostelů dal více než 560 milionů korun. "Jsem přesvědčen, že církve v ČR by se měly i díky finanční náhradě z církevních restitucí daleko více zapojit do fungování sociální péče, veřejného zdravotnictví, například chybějících hospiců," uvedl Hašek.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)