Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

SPÚ: Převod nemovitostí na církve zatím proběhl ve 250 případech

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 30. června 2014 12:45
SPÚ: Převod nemovitostí na církve zatím proběhl ve 250 případech

Ilustrační foto: Arcibiskupský palác v Praze
Autor: Wikipedia.org / Sokkk y / Creative Commons

Praha - Státní pozemkový úřad (SPÚ) k 26. červnu uzavřel s církvemi 410 dohod o vydání majetku. Ve 250 případech byla dohoda již schválena ve správním řízení a změna majitele je v katastru nemovitostí. Výzev přitom úřad obdržel téměř 3250. Dnes také končí půlroční lhůta, v níž měly být dohody uzavřeny, Sněmovna ale minulý týden podpořila návrh ČSSD na prodloužení lhůty pro posouzení žádostí o půl roku. 

Podle vedení SPÚ nelze čísla o výzvách a dohodách srovnávat. U řady výzev prý není možné majetek vydat, v jiných případech zase bylo na základě jedné výzvy podepsáno více dohod. Uzavřených 410 dohod se týká 4851 pozemků, bezmála 4000 hektarů zemědělské půdy a dalších 14 staveb. Vydáno (či těsně před vydáním) je přes 2800 pozemků o celkové výměře přes 2202 hektarů a 11 staveb. 

"Teď uplyne půlroční lhůta na podepsání dohod, to je zřejmé. Není to ale lhůta prekluzivní, zákon nevylučuje sepisovat dohody dál," řekla ČTK nová ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová. Věří, že pokud budou oprávněné osoby vidět ze strany úřadu součinnost, bude možno dohody dál sepisovat. Jak velké procento výzev nebude ve lhůtě vyřízeno, nechtěla blíže komentovat. "Čísla se mění každým dnem," uvedla. 

Ve statistice nejsou vidět například zjištění, že úřad nemovitost nemůže vydat například proto, že žádost přišla nesprávnému úřadu, uvedl ředitel odboru řízení restitucí SPÚ Václava Kohlíčka. "Nebo zjistíme, že vlastníkem pozemků je někdo, kdo vůbec není povinnou osobu; fyzické osoby, města, obce, kraje," dodal. Nízká čísla o vydaném majetku tak podle něj nezachycují celkový objem práce úřadu. Oprávněné osoby budou nyní moci podávat návrhy na vydání majetku ve správním řízení. Úřad bude mít půl roku, v komplikovaných případech až rok na to, aby je vyřídil. 

Ministr zemědělství Marian Jurečka v rozhovoru pro ČTK v květnu uvedl, že již nyní je jasné, že úřad v řadě případů nestihne splnit zákonné lhůty. Jurečka proto jedná s představiteli církví. Návrh prodloužení lhůty ve Sněmovně přečkal návrhy ODS a KDU-ČSL na odročení a TOP 09 na zamítnutí a nyní míří do ústavně-právního výboru. 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)