Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nový španělský královský pár byl poprvé v zahraničí, a to u papeže

Ze světa / MiH / ČTK / 30. června 2014 18:10
Nový španělský královský pár byl poprvé v zahraničí, a to u papeže

Král Filip VI. Španělský
Autor: Wikipedia.org / Holger Motzkau / Creative Commons

Vatikán - Nový španělský král Filip VI. s chotí dnes zavítali do Vatikánu, kde je v rámci jejich první zahraniční cesty v novém postavení přijal k soukromé audienci papež František. Filip a Letizia se naposledy s papežem viděli před rokem, kdy se zúčastnili slavnostní inaugurace Františkova nástupu do čela římskokatolické církve. 

Filip VI. se dnes ukázal v tmavomodrém obleku, zatímco jeho manželka Letizia měla na sobě bílý kostým. Bílá je barva vyhrazená podle vatikánského protokolu katolickým panovnicím. Ostatní ženy se při návštěvě Svatého stolce mají naopak odívat do černého. 

Zhruba 40minutové setkání v knihovně Apoštolského paláce se uskutečnilo v srdečném ovzduší, oznámil ve stručné zprávě Vatikán. Jednání se podle mluvčího španělské delegace zaměřilo například i na problematiku nezaměstnanosti ve Španělsku a v zemích Latinské Ameriky. Král také znovu pozval papeže na návštěvu Španělska u příležitosti 500. výročí narození svaté Terezie z Ávily 28. března příštího roku. 

Během tradiční výměny darů španělský král předal papežovi faksimile knihy Příruční orákulum a umění moudrosti z roku 1647, kterou napsal španělský jezuita Baltazar Gracián. Papež panovníkovi daroval desku znázorňující původní projekt Svatopetrského náměstí a kopii své apoštolské exhortace Evangelii Gaudium. Královský pár čekají v brzké době další zahraniční cesty do zemí sousedících se Španělskem, tedy Portugalska, Francie a Maroka. 

Filip se stal králem před necelými dvěma týdny, když oficiálně odstoupil jeho otec, Juan Carlos. Šestasedmdesátiletý Juan Carlos, který má různé zdravotní problémy a po několika operacích kyčle chodí o holi, záměr abdikovat oznámil na počátku června. 

Oproti královské přísaze Juana Carlose, který se v 70. letech ujal vlády v době přechodu od diktatury Franciska Franka k demokracii, doznal letos akt jedné podstatné změny. Král je sice podle tradice jako vrchní velitel vojska oblečen ve slavnostní uniformě, mezi symboly přítomnými při aktu však chybí kříž. Podle španělských médií tak dává nový panovník najevo, že není jen králem katolíků. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)