Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře se po jednašedesáti letech navrací církvi

Domácí zpravodajství / MiH / Vlastní zpráva / 28. srpna 2014 10:49
Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře se po jednašedesáti letech navrací církvi

Ilustrační foto - Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou
Autor: Wikipedia.org / Anna Prokopová / Creative Commons

Ždár nad Sázavou - Římskokatolické církvi se dneškem po jednašedesáti letech navrací kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou. Jeho vlastníkem bude opět tamější farnost.

Zástupci Národního památkového ústavu, Biskupství brněnského a farnosti ve středu odpoledne ve Žďáře nad Sázavou podepsali smlouvu. Poutní kostel je zatím nejvýznamnější památkou, kterou stát vydal na základě tzv. zákona o církevních restitucích. Dnes dojde na další administrativní kroky včetně zápisu do katastru. Brněnské biskupství požádalo o poutní kostel loni 27. června na základě zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Přesně po roce památkáři po ověření veškerých dokumentů potvrdili, že už nic nebrání vydání kostela, a začali vyjednávat o podobě smlouvy, píše server iDnes.cz.

Poutní sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u města Žďár nad Sázavou patří mezi nejvýznamnější stavby barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Tento vrcholný Santiniho výtvor byl roku 1994 zařazen na Seznam světových kulturních a přírodních památek UNESCO. Chrám byl postaven ve slohu barokní gotiky. Základní kámen stavby byl položen 16. května 1720, vysvěcena byla dne 27. září 1722.

Bližší informace o kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře naleznete na www.zelena-hora.eu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)