Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se pomocí videokonference spojil s žáky pěti kontinentů

Ze světa / juml / radiovaticana.cz/red / 8. září 2014 8:46
Papež se pomocí videokonference spojil s žáky pěti kontinentů

Papež František při čtvrteční videokonferenci
Autor: radiovaticana.cz

Vatikán - Komunikace buduje mosty ve světě, který prožívá válku“ – takové poselství vyslal ve čtvrtek odpoledne papež František v rámci videokonference, která spojila žáky pěti základních škol na pěti světadílech. Byla pořádána vzdělávací nadací Scholas occurrentes, která vznikla z iniciativy papeže Františka jako „Světová síť škol setkávání“. Sdružuje školská zařízení různých kultur různých světových regionů, vznikla jako sdružení několika škol zásluhou argentinských profesorů Jose Maria del Corra a Henrique Palmero v Buenos Aires a rozšířila se již do pěti kontinentů.

Papež zahájil internetovou videokonferenci ve vatikánské synodální aule vybavené příslušnou technikou za přítomnosti několika stovek lidí podílejících se na činnosti nadace, včetně ředitelů pěti kontaktovaných škol. Studenti ze Salvadoru, Jihoafrické republiky, Turecka, Izraele, Austrálie a Kamerunu mu položili ve španělštině a angličtině pět otázek, na které papež španělsky krátce odpověděl.

Na závěr pak papež František pronesl delší improvizovanou promluvu:

Především mnohokrát děkuji!
Vaše přítomnost tady je něčím ojedinělým. Říkal jsem předsedovi Papežské akademie věd mons. Marcelovi Sanchez Sorondovi, že vzniká určité hnutí, něco ojedinělého jak nasazením, intenzitou a množstvím lidí, kteří přicházejí. Toto je již 3. den Světové sítě škol setkávání. Hlavní ideou je totiž setkání, kultura setkávání, která je výzvou.

Nikdo dnes nepochybuje, že svět je ve válce! Nikdo o tom nepochybuje. Nikdo nemá pochybnost o tom, že svět je v neshodě. Je zapotřebí vytvářet kulturu setkávání, kulturu integrace, setkání a mostů. Není tomu tak? A tuto práci konáte! Děkuji Papežské akademii věd a mons. Marcelovi Sanchez Sorondovi, který to všechno usnadnil. Dalo se do pohybu spousta lidí. Vím, že když se do něčeho pustí tito dva – řekl papež s úsměvnou narážkou na přítomné profesory Jose Maria del Corra a Henriqua Palmera – je to nebezpečné. Mnozí se dali do díla a vybavuje se mi teď africké přísloví: „K výchově dítěte je zapotřebí obec.“ Není tomu tak? K výchově člověka je toto všechno nezbytné!

Nemůžeme nechávat děti osamocené, prosím vás. Mluvit o »dětech ulice« je už dnes součástí běžného slovníku. Děti ulice. Jako by dítě mohlo být samotné.. opuštěné svým kulturním i rodinným prostředím. Ano, existuje rodina, škola a kultura, ale dítě je osamocené. Proč? Protože se zhroutila nepsaná výchovně-vzdělávací úmluva! Je nezbytné tuto výchovnou úmluvu obnovit! (...)

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)