Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 600 lety odjel Jan Hus do Kostnice, odkud se už nevrátil

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 10. října 2014 15:20
Před 600 lety odjel Jan Hus do Kostnice, odkud se už nevrátil

Socha Mistra Jana Husa, Staroměstské náměstí v Praze
Autor: Wikipedia.org / Petr Vilgus / Wikipedia Commons

Praha - Kněz a reformátor Mistr Jan Hus je podle historiků příkladem zásadovosti, statečnosti, svobody svědomí a ochoty držet se pravdy. Před 600 lety, 11. října 1414, opustil Jan Hus středočeský hrad Krakovec a vyrazil do německé Kostnice, kde byl po několikaměsíčním církevním koncilu odsouzen k smrti a 6. července 1415 na hranici upálen.

Jan Hus se narodil v Husinci u Prachatic kolem roku 1370. Studoval na pražské univerzitě, kde se stal mistrem svobodných umění. Brzy přešel do učitelského sboru univerzity a asi jako třicetiletý byl vysvěcen na kněze. Od roku 1402 byl kazatelem v Betlémské kapli, kde hlásal své myšlenky volající po obrodě církve i společnosti. Roku 1409 byl zvolen rektorem univerzity.

Hus se mimo jiné ostře stavěl proti prodeji odpustků, čímž popudil papeže Jana XXIII. a vysloužil si uvalení klatby. V roce 1414 dostal pozvánku na církevní koncil svolaný do porýnského města Kostnice, kam odjel v domnění, že se mu podaří obhájit před elitou křesťanských vzdělanců svůj reformní program. K tomu ale nedostal větší příležitost a byl odsouzen jako kacíř.

Ve Vatikánu vyvrcholila proměna ve vnímání Husa v roce 1999, kdy tehdejší papež Jan Pavel II. prohlásil, že lituje Husovy kruté smrti, a uznal ho jako reformátora církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)