Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČRo připravuje nové duchovní pořady, chce být žánrově pestřejší

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 17. listopadu 2014 22:20
ČRo připravuje nové duchovní pořady, chce být žánrově pestřejší

Logo Českého rozhlasu
Autor: Rozhlas.cz

Praha - Český rozhlas připravuje novou koncepci ve vysílání duchovních a etických pořadů. Novými formáty budou pravidelné rozhovory na Radiožurnálu, nedělní speciál Jak to vidí na Dvojce nebo duchovní a společenský magazín v rámci regionálního vysílání. Snahou je od religiózního charakteru přejít k obecnějšímu etickému a spirituálnímu pojetí, tedy k většinovému posluchači. Vyplývá to z koncepce pro příští rok, kterou vedení rozhlasu předložilo Radě ČRo.

Pořady věnované duchovním tématům jsou pravidelnou součástí vysílání Českého rozhlasu. Z nově připravovaných formátů se objeví například na Radiožurnálu dopolední a večerní rozhovory s osobnostmi duchovního světa a morálními autoritami. Několikrát týdně budou do vysílání vstupovat aktuální příspěvky, jako reportáž, krátký rozhovor nebo anketa, jež nahradí dosavadní pořady stanice Křesťanský týdeník a Doteky víry. Místo nich by se v rámci vysílání regionálních stanic měl objevit obdobně zaměřený magazín o aktuálních duchovních a společenských trendech.

Při změnách rozhlas vycházel mimo jiné z analýzy pořadů s náboženskou tématikou od Davida Václavíka z Ústavu religionistiky Masarykovy univerzity (do roku 1990 Ústav pro studium společenského vědomí a vědeckého ateismu, pozn. red.). Ta poukazovala například na nejasnost celkové dramaturgie dosavadního náboženského vysílání nebo to, že prostor věnovaný preferovaným mainstreamovým skupinám neodpovídá jejich zastoupení v českém prostředí. Podkladem byl také průzkum Evropské vysílací unie mezi 25 veřejnoprávními a národními vysílateli v Evropě.

Programové změny se dotknou většiny rozhlasových stanic. Dvojka bude vysílat nedělní speciál Jak to vidí a jednou za dva týdny interaktivní diskusi Kontakt. Početné zastoupení duchovních pořadů zůstane na Vltavě, konkrétně každý všední den Ranní úvaha, v neděli Liturgický rok, Ranní slovo, Duchovní hudba, Slovo mezi nebem a zemí a bohoslužba, která má zůstat jediným pořadem zaměřeným na křesťanskou minoritu.

Na Plusu zůstávají večerní relace Kořeny a Za hranou, k nim přibudou Hovory na duchovní témata. Na Rádiu Wave pokračuje pořad Hergot!, který představuje neortodoxní pohled na duchovní záležitosti. Na regionálních stanicích nově vznikne padesátiminutový magazín složený z aktuálních příspěvků z oblasti duchovních a společenských trendů. Určený je mimo jiné posluchačům končícího Křesťanského týdeníku na Radiožurnálu.

V nové koncepci rozhlas chce klást větší důraz na obecně spirituální a etická témata. "Úkolem ČRo by mělo v prvé řadě být úsilí o zorientování posluchače v morálních dilematech dnešní doby, jeho zakotvení v nesporných hodnotách naší civilizace," uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)