Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze se na konci listopadu konal 8. leuenberský synod

Domácí zpravodajství / juml / e-cirkev.cz / 3. prosince 2014 18:04
V Praze se na konci listopadu konal 8. leuenberský synod

Předsednictvo leuenberského synodu: Marek Říčan (SCEAV), Jan Roskovec (ČCE), Jan Křížová (ECM)
Autor: e-cirkev.cz

Praha - Ve dnech 21. a 22. listopadu 2014 se v Praze konal 8. synod leuenberských církví v České republice. Synod je sněm volených zástupců českých církví, které jsou členkami Společenství evangelických církví v Evropě (něm. zkratka GEKE). Kromě ČCE do synodu patří Církev bratrská, Církev československá husitská, Evangelická církev metodistická a Slezská církev evangelická a.v.

Hostitelkou byla tentokrát Evangelická církev metodistická, v jejíchž pražských prostorách v Ječné ulici synod proběhl. Podle Leuenberské konkordie, základního dokumentu tohoto společenství, si členské církve „navzájem udělují společenství ve Slovu a svátostech a usilují o co největší pospolitost ve svědectví a službě světu.“

V tom smyslu byla jednání zahájena bohoslužbou s večeří Páně. Kázáním na heslo Jednoty bratrské na „Můj Bůh poslal svého anděla a zavřel ústa lvům, takže mi neublížili“ (Da 6,23) posloužil prof. Pavel Filipi.

„Dalším smyslem synodálního setkání je příležitost ke sdílení a rozhovorům o otázkách zásadních i aktuálních. Na pořadu jednání v pátek večer byla zpráva předsednictva českého leuenberského společenství a aktuální informace z evropského GEKE. Hlavní téma bylo podle rozhodnutí předchozího synodu Církev a majetek a bylo mu vyhrazeno celé sobotní dopoledne. Je to téma aktuální vzhledem k nedávno přijatému restitučnímu zákonu, jímž české církve nastoupily cestu k hospodářské soběstačnosti,“ vysvětlila Daniela Hamorová z kanceláře synodní rady ČCE.

Předseda synodu Jan Roskovec téma uvedl a poté zazněly dva referáty. Jan Hrabáček z ECM svůj příspěvek nazval „Hospodinova je všechna země“. Druhým přednášejícím byl ing. Pavel Stolař s tématem „Hledání cesty ČCE k využití restitučních prostředků“. Koreferáty k tématu připravili zástupci všech ostatních církví. „Rozhovor posloužil k obohacení odlišnými pohledy i nápady. Praxe v církvích je různá. Některé církve restituční náhrady rozdělují stejně jako ČCE centrálně, jedna církev je předává přímo sborům, které s nimi hospodaří samostatně, jedna církev pravomoc rozhodování převedla na nižší správní celky,“ doplnila Daniela Hamrová.

Třetím důvodem ke společnému synodu je plánování společného díla. Proto se 8. leuenberský synod zabýval návrhem ČCE, aby se pokračovalo ve vydávání příručky každodenních biblických čtení společně pro všechny členské církve. Předsednictvo synodu bylo pověřeno, aby v tomto smyslu jednalo s vedeními církví.

Synod dále zvolil předsednictvo: předsedou synodu zůstává Jan Roskovec z ČCE, místopředsedkyní Jana Křížová z ECM a nově zvoleným dalším místopředsedou je Marek Říčan ze SCEAV.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)