Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Radkovský: Diecéze bude investovat do budov

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 4. prosince 2014 18:21
Radkovský: Diecéze bude investovat do budov

Plzeňský biskup František Radkovský
Autor: Člověk a víra / Pavel Langr

Plzeň - V počátcích několikaletého procesu, během něhož se církve stanou ekonomicky nezávislými na státu, jsou katolické diecéze se svým hospodařením v červených číslech. Nemovitý majetek stát vydává pomalu, finanční náhradu za majetek, který nelze vydat, církev investuje. V Plzeňské diecézi investovali celých 85 milionů Kč, které v prvním roce výplaty náhrad dostali.

"Do budov a oprav, koupili jsme i několik činžovních domů a parcelu, na které bychom chtěli stavět malometrážní sociální byty," řekl plzeňský biskup František Radovský. "Jsme ve ztrátě, pokud se zaplatí odpisy, jsou ve ztrátě všechny diecéze," dodal.

Proti obecné představě, že církev získá v rámci restitucí nemovitý majetek, jehož správa či prodej jí finančně zajistí budoucnost, diecéze spoléhají spíš na investování peněz. "Moc velký majetek nezískáme, je to nějakých 500 až 700 hektarů polí a lesů, musíme proto především zhodnotit finanční náhradu, aby byly zdroje budoucího zabezpečení církve," uvedl biskup. Z restitucí odhaduje zisk řádově do pěti milionů korun.

Lesní hospodaření jsou však podle Radkovského "dlouhé peníze", zisk z něj odhaduje nejdříve za 15 let. Plzeňská diecéze však ročně na svůj provoz potřebuje 80 až 90 milionů. Loni mělo plzeňské biskupství výnosy přibližně 70 milionů, z toho 79 procent byly státní dotace, asi devět procent zisk z nájemného a sedm procent dary a sbírky. Náklady ale činily 73,5 milionu.

Podle Radkovského není pravdou, že by Češi byli nejvíce sekularizovanou společností v Evropě. Lidé i kvůli historické zkušenosti nemají obecně důvěru v instituce, společnost je ale podle něj otevřená. Jako příklad dává sbírku na nové zvony pro plzeňský chrám sv. Bartoloměje, v níž se od dárců shromáždilo osm milionů korun a žehnání zvonů přihlížely 18. listopadu tisíce lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)