Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Merkelová ostře odsoudila hnutí proti islamizaci Pegida

Ze světa / juml / ČTK / 15. prosince 2014 20:22
Merkelová ostře odsoudila hnutí proti islamizaci Pegida

Angela Merkel, kancléřka Spolkové republiky Německo, první žena v tomto úřadu
Autor: Wikipedia.org / Alexander Kurz / Creative Commons

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes ostře kritizovala akce hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které večer pořádá další z demonstrací v Drážďanech. V Německu podle kancléřky není místo pro podněcování násilností a urážení cizinců.

"V Německu sice je svoboda shromažďování, ale není tu místa pro navádění k násilí a urážení lidí, kteří k nám přicházejí z jiných zemí," řekla dnes Merkelová novinářům v Berlíně po setkání s bulharským premiérem Bojkem Borisovem.

V Německu v poslední době rostou protiislámské nálady. V Drážďanech se konají protesty již několik týdnů. V neděli se zhruba 15.000 lidí zúčastnilo poklidné demonstrace proti rasismu a xenofobii v Kolíně nad Rýnem. Akce byla odpovědí na demonstraci pravicových extremistů, která se uskutečnila před sedmi týdny a vyústila ve střety s policií.

Každý, kdo se účastní akcí hnutí Pegida, "si musí dát pozor, aby se nestal nástrojem v rukou lidí, kteří takové akce organizují", varovala dnes Merkelová.

Dnes večer mají stoupenci hnutí opět vyjít do ulic Drážďan. Hnutí Drážďany pro všechny zase chystá protidemonstraci. Před týdnem se na výzvu hnutí Pegida v saské metropoli sešlo kolem 10.000 lidí a demonstrace za větší toleranci se zúčastnilo zhruba 9000 lidí.

Některé nevládní organizace hnutí Pegida pokládají za rasistické. "Organizátoři těchto demonstrací nejsou patrioti, ale rasisti, kteří zpochybňují lidská práva a diskriminují menšiny," zdůraznil Jürgen Micksch, předseda takzvané interkulturní rady, jež sdružuje církevní, odborové a humanitární spolky.

Podle Micksche by však bylo mylné označovat za rasisty také účastníky demonstrací. Německá Ústřední rada muslimů zase vytýká politikům nedostatečné úsilí o osvětu, která by občany zbavila strachu z přistěhovalectví.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)