Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Baziliku sv. Petra ve Vatikánu ozařují nové úsporné LED diody

Ze světa / MiH / ČTK / 20. prosince 2014 20:25
Baziliku sv. Petra ve Vatikánu ozařují nové úsporné LED diody

ilustrační foto: Bazilika sv. Petra ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Ben Mitchell / Creative Commons

Vatikán - Baziliky svatého Petra a Panny Marie Větší ozařují od pátku LED diody. Díky 315 moderním světelným tělesům se náklady na energii snížily o 70 procent. Vatikán se tak připojil po vzoru dalších evropských měst k ekologičtější spotřebě energie. 

Podle vatikánského rozhlasu převede energetická a vodárenská společnost ACEA v prvních měsících příštího roku na technologii LED také veškeré veřejné osvětlení italské metropole Říma. 

Nové osvětlení vatikánského chrámu bylo zapnuto asi hodinu po rozžehnutí vánočního stromu na Svatopetrském náměstí. Vánoční smrk o výšce 25 metrů letos dorazil z jihoitalské Kalábrie a je darem tamního okresu Catanzaro. 

Jesličky naopak darovala opera v severoitalské Veroně. Narození Páně ztvárňuje dvacet figur, inspirovaných scénou z opery italského skladatele Gaettana Donizettiho "Nápoj lásky". Na bočních a zadních kulisách jsou zobrazeni andělé hrající na hudební nástroje. 

"Betlém a (vánoční) stromek se dotýkají všech srdcí, také lidí, kteří nevěří (v Boha). Promlouvají totiž o bratrství, niternosti a přátelství. Vybízejí člověka naší doby, aby opětovně objevil krásu prostoty, sdílení a solidarity. Zvou k jednotě, svornosti a míru," citoval při této příležitosti vatikánský rozhlas papeže Františka. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)