Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Brně vzniká představení o knězi Toufarovi a číhošťském zázraku

Kultura / vlu / ČTK / 3. ledna 2015 10:14
V Brně vzniká představení o knězi Toufarovi a číhošťském zázraku

P. Josef Toufar na přebalu knihy Jako bychom dnes zemřít měli.
Autor: Nová tiskárna Pelhřimov / archiv Miloše Doležala

Brno - V Brně vzniká divadelní představení o životě a smrti faráře Josefa Toufara, umučeného v roce 1950 při vyšetřování takzvaného číhošťského zázraku. Režisérka Barbara Herzová hru připravuje s tvůrčí platformou Dok.Trin. Premiéra bude 9. ledna na sklepní scéně Husy na provázku, sdělila ČTK za divadelníky Anna Stránská.

Inscenace Zpráva o zázraku sleduje Toufarův život od dětství přes kněžské působení až ke smrti. Reflektuje ale i události, které následovaly, tedy snahu o zpolitizování případu a pokusy vysvětlit to, co se 11. prosince 1949 skutečně stalo v Číhošti na Havlíčkobrodsku.

Podle svědků se při mši opakovaně pohnul kříž na oltáři. Dobová propaganda uváděla, že jeho pohyb ovládal Toufar. Podle jiné teorie šlo o komplot Státní bezpečnosti s cílem diskreditovat církev. Ani jedno z těchto tvrzení se nepodařilo obhájit. Uspokojivé vysvětlení jevu zatím nikdo nenašel.

"Inscenace pracuje převážně s dokumentárními materiály, ať už jsou to výslechové protokoly, vzpomínky, pitevní zprávy či dopisy prezidentu Gottwaldovi. Úhly pohledu se mění, výchozí otázka zůstává: Jsme ochotni uvěřit v zázrak?" uvedla režisérka. Po repríze 10. ledna následuje kulatý stůl o tématu inscenace.

StB zatkla Toufara 28. ledna 1950 a poté se ho snažila ve valdické věznici přinutit k přiznání, že pohyb kříže sám zinscenoval. Nakonec po krutém mučení přiznání podepsal. O dva dny později sedmačtyřicetiletý kněz zemřel na následky prasklého žaludečního vředu v nemocnici v Praze.

Loni 28. října dostal Toufar in memoriam od prezidenta medaili Za zásluhy I. stupně a 8. listopadu byly z hromadného hrobu v Ďáblicích vyzvednuty ostatky, které mohou Toufarovi patřit.

V roce 2004 připomněl takzvaný číhošťský zázrak a tragický osud tamního kněze také televizní film režiséra Jaromíra Polišenského s názvem In nomine patris. Toufarův život včetně okolností zázraku zdokumentoval v roce 2012 Miloš Doležal v úspěšné monografii Jako bychom dnes zemřít měli, která  zvítězila v anketě Kniha roku Lidových novin 2012.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)