Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Představitelé církve se v Kolíně nad Rýnem distancovali od protiislámského hnutí Pegida

Ze světa / MiH / Radiovaticana.cz / 6. ledna 2015 19:52
Představitelé církve se v Kolíně nad Rýnem distancovali od protiislámského hnutí Pegida

Katedrála svatého Petra v Kolíně nad Rýnem
Autor: Wikipedia.org / Neuwieser / Creative Commons

Kolín nad Rýnem - Katedrála v Kolíně nad Rýnem včera večer zůstala bez osvětlení. Městem procházela další z četných manifestací německého protiislámského hnutí Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes), které německá církev odsoudila jako xenofobní, píše vydání listu L´Osservatore Romano. Kolínská arcidiecéze oznámila, že katedrála nebude kulisou zmíněné demonstrace. Obdobně se již zachovala správa drážďanské Semperovy opery, která při jednom z předchozích průvodů vypnula vnější osvětlení budovy.

Kolínská arcidiecéze se tak postavila na stranu jiného občanského hnutí, které se v Německu sdružilo pod heslem: „Nesvítíme rasistům“ a které občany vyzývá, aby nerozsvěcovali světla ve svých domovech po celou dobu trvání protiislámského průvodu.

Hnutí Pegida, v Kolíně zvané Kögida, je velice složitý jev, připouští pro kolínské Domradio probošt katedrály, P. Norbert Feldhoff, a nezastírá své překvapení nad velkou negativní odezvou ze strany katolických věřících. A to přestože na zatemnění dómu trvá kolínské arcibiskupství s kardinálem Woelkim. Z četných kritických výpadů čiší značný rasismus, tvrdí hlavní představitel katedrální kapituly, který právě v této složité směsici postojů spatřuje nejkritičtější bod.

„Tito lidé často velice aktivně spolupracují v církvi, avšak nevidí, jak zmíněné extrémně orientované hnutí zneužívá jejich znepokojení. Nechceme se dotknout žádného člověka s dobrou vůlí, ale probudit jej, aby nejednal pouze na základě strachu a nejistoty. Znepokojení občanů vyžaduje širokou společenskou debatu, které se mají účastnit všechny církve a politické strany.“ Mnozí katolíci hrozí v reakci na neosvětlenou katedrálu vystoupením z církve, pokračuje probošt kolínské kapituly. „Právě tato odpověď mne utvrzuje o správnosti našeho jednání. Možná se tak někomu otevřou oči. Chceme vyslat signál, který bude pokračovat žádoucí diskusí. Německé dějiny by nás totiž měly vyburcovat k tomu, abychom dávali pozor“, soudí P. Norbert Feldhoff.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)