Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Egyptský prezident Sisi se zúčastnil vánoční liturgie v koptském kostele

Ze světa / juml / radiovaticana.cz / 8. ledna 2015 18:09
Egyptský prezident Sisi se zúčastnil vánoční liturgie v koptském kostele

Ilustrační foto - Egyptský prezident Abdal Fatah Sisi
Autor: Wikipedia.org / kremlin.ru / Wikimedia Commons

Káhira - Vánoční vigilie v káhirské koptské pravoslavné katedrála sv. Marka se letos zúčastnil také egyptský prezident Abdal Fatah Sisí. Bohoslužbu, kterou slavil patriarcha Theodor II., přenášela egyptská státní televize.

Hlava státu vystoupila s krátkým projevem, který se týkal dvou hlavních témat. Za prvé prezident Sisí prohlásil, že Egypt byl po tisíciletí civilizačním majákem pro celé lidstvo. Země by si tudíž měla opětovně uvědomit své dějiny, aby znovu hrála významnou roli v mezinárodním společenství, jak to od ní svět očekává. Dále egyptský prezident zdůraznil, že pokud se mluví o egyptském národu, není nutné blíže specifikovat a dotazovat se, o jaký typ Egypťana se jedná. Zásadní je totiž společná a sdílená občanská příslušnost, bez kulturních a náboženských odlišností.

Jak pro agenturu Fides uvedl koptský katolický biskup Aziz Mina, osobní přítomnost egyptského prezidenta na vigilii ze slavnosti Narození Páně je historickou novinkou. V minulosti se prezidentové omezovali na vyslání svých zástupců a na zdvořilostí telefonáty či návštěvy v období vánoc.

Křesťanské bohoslužby o letošních vánocích v Egyptě doprovázejí zesílená bezpečnostní opatření. Nařídilo je ministerstvo vnitra na základě atentátu, kterému v úterý podlehli dva policisté, pověření ostrahou kostela ve městě Minya, ležícího na jih od Káhiry. Lepší zprávy přicházejí z Libye, kde bylo z rukou islamistů osvobozeno 13 egyptských koptských křesťanů. Sedm dalších zajatců je nicméně dále nezvěstných.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)