Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Stát vydá olomouckému arcibiskupství zámek v Kroměříži

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 1. února 2015 10:40
Stát vydá olomouckému arcibiskupství zámek v Kroměříži

Arcibiskupský zámek v Kroměříži
Autor: Wikipedia.org / Michal Bjalek / Creative Commons

Kroměříž - Stát vrátí v tzv. církevních restitucích olomouckému arcibiskupství barokní zámek v Kroměříži. České televizi (ČT) to v pátek řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Zámek je spolu s okolními zahradami zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

"Je to otázka jenom času, v tomto případě ne dlouhého, kdy dojde k převodu tohoto majetku původnímu majiteli a staviteli, protože to byli právě olomoučtí arcibiskupové," řekl ČT Herman. Stát při rozhodování o vydání památky dlouho prověřoval, zda přilehlá Podzámecká a nedaleká Květná zahrada vždy patřily historicky k zámku.

"Požádali jsme o zámek, protože tvoří jeden celek s inventářem, který nám nepřestal patřit," řekl ČT olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Církvi patří momentálně v zámku desítky tisíc předmětů. Mezi nejcennější se řadí například Tizianův obraz Apollo a Marsyas.

Starosta Kroměříže Jaroslav Němec (ANO) doufá, že vydání tamního zámku olomouckému arcibiskupství bude pro město přínosem. "V tuto chvíli je to důležité rozhodnutí, všichni byli v nejistotě. Pokud budeme vědět, že zámek spadá pod arcibiskupství, budeme jednat s panem arcibiskupem," řekl včera ČTK Němec. 

Arcibiskupství je podle starosty významným majitelem pozemků v okolí Kroměříže. "Částečně jsme se na vydání již připravovali. Bude to nová spolupráce," podotkl starosta. Podle slov kastelána Martina Krčmy by navrácení zámku pro návštěvníky nemělo znamenat žádnou změnu.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 137)