Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církevní řády a řehole si připomínají Den zasvěceného života

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 2. února 2015 10:53
Církevní řády a řehole si připomínají Den zasvěceného života

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Albrecht Dürer / Creative Commons

Praha - Tradici a úlohu církevních řádů i řeholních společenství připomíná dnešní Den zasvěceného života. Na celém světě se koná již pošestnácté, je určen samotným zasvěceným osobám, ale také možností, jak život za klášterními zdmi představit a podpořit. Zasvěcenému životu je letos v katolické církvi věnován celý rok, který papež František zahájil na první adventní neděli.

Pro tento rok, který potrvá až do svátku Uvedení Páně do chrámu 2. února 2016, stanovil papež tři cíle: Dívat se na minulost s vděčností, prožívat přítomnost se zápalem a obejmout budoucnost s nadějí. Od tohoto roku papež očekává jednak to, že lidé žijící jako zasvěcení zas budou vyzařovat a šířit radost, budou šířit spiritualitu společenství a že budou ochotni vyjít ze sebe do životních periférií.

Den zasvěceného života se připomíná vždy 2. února, vyhlásil ho papež Jan Pavel II. v poselství z 6. ledna 1997. Ustanovení tohoto dne má být pro celou církev přispěním ke vnímání hodnoty zasvěceného života poukázáním na životy mužů a žen, kteří se své víře rozhodli sloužit celým svým životem a rozhodli se splnit některé podmínky a sliby. K církevně uznávaným formám zasvěceného života patří život poustevníků, život zasvěcených panen, zasvěcený život v rámci sekulárních institutů a řeholní život.

V České republice působí přes tři desítky řádů a kongregací, k nejznámějším patří cisterciáci, klarisky, boromejky, dominikáni, trapisté, františkáni, premonstráti, benediktini nebo voršilky, mnohé z nich mají mnohasetletou tradici. Vedle asketického života a konání kněžských povinností mezi věřícími (kázání, zpovídání) patří k náplni života mnoha řádových bratří a sester také charita a rozvíjení vzdělání a vědy.

Na programu letošního Roku zasvěceného života je kromě dnešního dne určeného zejména k modlitbám a prosbám za odpuštění třeba Národní pouť vděčnosti za řeholní povolání, která se bude konat na Velehradě 29. října. Svátkem sv. Vojtěcha začne putování ostatků prvního českého kanonizovaného řeholníka po klášterech, doprovodný program může sloužit ke vzájemnému setkávání v rámci řeholí i s věřícími v jednotlivých diecézích.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 137)