Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež zmínil možnost tělesných trestů, vzedmula se vlna kritiky

Ze světa / juml / ČTK/red / 6. února 2015 19:33
Papež zmínil možnost tělesných trestů, vzedmula se vlna kritiky

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Casa Rosada / Creative Commons

Vatikán - Papeže Františka dnes zavalila kritika zejména z Německa a Británie za jeho údajný souhlas s tělesnými tresty pro děti. Informovala o tom agentura AFP.

"Dobrý otec umí čekat a odpouštět, ale i tvrdě trestat. Není ani slabý, ani laxní, ani sentimentální," prohlásil papež během středeční generální audience ve Vatikánu věnované roli otce v rodině, a pokračoval: "Otec, který umí napomenout, aniž by odradil, dovede také neúnavně chránit. Jednou jsem slyšel na setkání s jedněmi manželi otce, jak řekl: „Někdy musím dětem trochu naložit… ale nikdy ne na tvář, abych je nepokořil.“ To je krásné. Má smysl pro důstojnost. Musí potrestat, ale správným způsobem, a jde se dál."

Poznámka, které prošla v Itálii takřka bez povšimnutí, vzbudila ale ostrou kritiku v jiných zemích, zejména v Německu a v Británii.

"Neexistuje žádná rána uštědřená dítěti, která by byla důstojná. V tom musí být jasno. Násilí páchané na dětech je naprosto nepřijatelné," reagovala německá ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová v (konzervativním) deníku Die Welt, který vyjde v sobotu.

Sdružení Německá pomoc dětem vyzvala argentinského papeže, aby co nejdříve svá slova napravil. "Tento papež je mimořádně humánní, ale každý člověk se může mýlit. Svým tvrzením, že je v pořádku udeřit (dítě), pokud se to provede důstojně, je zcela na omylu," uvedla organizace.

Zakladatel britského sdružení k boji proti zneužívání dětí a čerstvý člen papežské komise vyšetřující zneužívání nezletilých Peter Saunders listu Daily Telegraph řekl, že Františkův výrok je "velmi nevhodný".

"Divím se, že ho pronesl, i když se občas dopouští faux pas," řekl Saunders, který je dnes v Římě na prvním plenárním zasedání výboru.

František má podle AFP poměrně konzervativní názor na rodinu a výchovu, která podle něho má kombinovat jemnost a tvrdost. Útočí pravidelně na autoritářské otce, ale i na ty, kteří se ke svým dětem chovají jako kamarádi na stejné úrovni.

Papež naposledy překvapil média v lednu, kdy v souvislosti s teroristickým útokem proti redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo hovořil o hranicích svobody projevu. Tehdy řekl, že by byl s to někoho udeřit, kdyby ošklivě hovořil o jeho matce. Část pozorovatelů jeho výrok přisoudila jeho jihoamerickému temperamentu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)