Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Smlouva Univerzity Palackého s arcibiskupstvím propojí knihovny

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 20. dubna 2015 13:17
Smlouva Univerzity Palackého s arcibiskupstvím propojí knihovny

Arcibiskupský palác v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / Lehotsky / Creative Commons

Olomouc - Vedení Univerzity Palackého v Olomouci se dnes dohodlo na úzké spolupráci s olomouckým arcibiskupstvím. Uzavřená smlouva mezi rektorem a arcibiskupem zpřístupní zdarma vysokoškolským studentům prostory arcibiskupského paláce, ale i propojí do budoucna obě rozsáhlé knihovny. Podobnou dohodu uzavřela univerzita loni také s Vlastivědným muzeem v Olomouci.

"Dohoda dá studentům možnost si zadarmo prohlédnout komnaty paláce, kde se odehrávala historie. Mělo by také dojít k propojení arcibiskupské knihovny s univerzitní knihovnou, knihovna arcibiskupství by měla být zanesena do katalogu univerzitní knihovny. Student, který bude v univerzitní knihovně hledat nějakou knihu, může si ji za určitých podmínek půjčit i z knihovny v arcibiskupství," řekl dnes ČTK rektor Jaroslav Miller. Podle něj by propojení obou knihoven s obrovským množstvím svazků mohli využít především studenti teologie, ale i historie.

Touto dohodou se podle rektora církev ještě více otevírá veřejnosti. "My už dnes díky arcibiskupství využíváme arcibiskupské sály pro různé slavnostní události na univerzitě. Tato dohoda jde tímto směrem dál, tuto iniciativu hrozně vítáme," řekl Miller.

Podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera by si ve zdejších prostorách paláce mohli olomoučtí vysokoškolští studenti uvědomit i historické souvislosti. "Je třeba například vědět, že bez biskupa by univerzita v Olomouci v dějinách nikdy nevznikla. Spolupráce byla dobrá nejen v minulosti, jsem rád, že pokračuje i v dnešní době," uvedl arcibiskup Graubner.

Olomoucký arcibiskupský palác se otevřel veřejnosti od roku 2012. Ročně sem zamíří zhruba kolem 18.000 turistů. Prostory paláce si mohou prohlédnout s průvodcem od dubna do října. Studenti budou mít tuto možnost bezplatně a po předchozí dohodě i mimo tuto turistickou sezonu. "Je to někdy zajímavé, je to dům, kde se úřaduje, kde se bydlí a kde chodí turisté. Je to trochu rarita, na kterou jsme si už zvykli, a vidím to jako dobrou věc. Myslím si, že když máme v Olomouci spoustu studentů, patří k jejich formaci patří nejen vědecké vzdělání, ale i hlubší bližší poznání," podotkl arcibiskup.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)