Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bohoslužba ve sv. Vítu připomene 70. výročí konce války

Domácí zpravodajství / juml / apha.cz / 4. května 2015 14:14
Bohoslužba ve sv. Vítu připomene 70. výročí konce války

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze
Autor: Wikipedia.org / Steve Collis / Creative Commons

Praha - Slavnostní bohoslužba, při níž budou věřící děkovat za sedmdesát let míru a vzpomínat na ty, kteří za naši svobodu obětovali své životy, se bude v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha konat v úterý 5. května 2015 od 17.30 hodin.

Bohoslužbě bude předsedat pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP. Kazatelem bude Mons. Leonard William Kenney, C. P., pomocný biskup z Birminghamu. Koncelebrovat budou další čeští biskupové. První čtení přednese válečný veterán mise v Afghánistánu. Přímluvy přečtou vojenští kaplani a obětní dary ponesou vojenští veteráni spolu s Helen Patton, vnučkou legendárního amerického generála George Smith Pattona, který velel za druhé světové války 3. americké armádě. Velvyslankyně Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Jan Thompson přečte pozdrav od Saira Arthura Winstona Nicholase Soamese, vnuka Winstona Churchilla.

Téma celé bohoslužby uvedou na začátku dva historici - PhDr. Jan Stříbrný a plk. Eduard Stehlík. Přiblíží dobu druhé světové války a zejména odboj, jehož iniciátory byli ti, kdo cítili zodpovědnost za duchovní hodnoty československé státnosti, lhostejno jakého byli náboženského vyznání či politického přesvědčení. Bohoslužba bude poctou všem padlým a umučeným za druhé světové války, ale také připomínkou občanů popravených v nacistických koncentračních táborech, připomínkou obětí holokaustu a padlých československých vojáků na všech válečných frontách a příslušníků všech spojeneckých armád, kteří položili život při osvobozování Československa.

V katedrále při bohoslužbě budou přítomni potomci těch, kdo se podíleli na domácím i zahraničním odboji, ale také zástupci současných vojenských veteránů. Bohoslužby se dále zúčastní např. předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, ministr Andrej Babiš, ministryně Karla Šlechtová, či primátorka Adriana Krnáčová. Během bohoslužby budou předány Pamětní medaile České biskupské konference dvěma bývalým náčelníkům Generálního štábu Armády ČR.

Při bohoslužbě zazní skladby Antonína Jandy, Sergeje Rachmaninova, Roberta W. Parkera a "Te Deum" Benjamina Brittena v podání Pražského katedrálního sboru, Pražských katedrálních žesťů, pod vedením Josefa Kšici. Zazní soprán Dagmar Vaňkátové a za varhany usedne Vladimír Roubal. Bohoslužbu přímým přenosem zprostředkuje Česká televize.

Během mše svaté bude vystaven originál Palladia země České, jehož kopie bude poté devět dní putovat po pražských kostelech. Prostřednictvím obrazu staroboleslavské madony, který je po staletí jedním ze symbolů české státnosti, budou moci věřící Panně Marii děkovat za dar míru, stejně jako děkovali v roce 1945 těsně po osvobození. Také nyní 70 let po konci války bude staroboleslavský reliéf přítomen postupně v devíti kostelech zasvěcených národním patronům. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)